Ökat nationellt samarbete mot piratdåd

Sjöröveri kan inte fördömas tillräckligt. Det är ett brott mot de mest fundamentala principerna i en modern civilisation. I de värsta områdena vid Afrikas horn kan inga sjömän, vore det så ett handelsfartyg eller en yacht, känna sig trygga till sjöss.

I dag hålls mer än 600 sjömän som gisslan av somaliska pirater. De är alla oskyldiga offer för de skrupelfria kapare som opererar på vattnen utanför Afrikas horn och i Indiska Oceanen. Deras familjer fasar för att de aldrig ser sina nära och kära igen. Sjöröveri är oacceptabelt, inte endast i termer av humanitär trygghet och rättsliga normer, men också på grund av de ekonomiska effekterna på den globala handeln.

Även om det är svårt att bedöma, uppskattar experter att helhetskostnaderna för sjöröveri var ungefär sexton miljarder amerikanska dollar (cirka 11 miljarder euro) år 2010. Som Danmarks utrikesminister vill jag uppmuntra alla regeringar och partier att delta i den globala kampen mot sjöröveri. Tillsammans med Finland spelar Danmark en ledande roll i det internationella arbetet för att bekämpa sjöröveri.

En hållbar lösning kräver starkare nationella mekanismer för åtal mot och fängslande av arresterade pirater.

En hållbar lösning kräver starkare nationella mekanismer för åtal mot och fängslande av arresterade pirater. Danmark är ordförande i den internationella arbetsgruppen under kontaktgruppen mot piratverksamhet (the Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia), som arbetar med de avgörande juridiska frågorna. Gruppen, som består av representanter från mer än 55 länder och organisationer, möttes under måndagen och tisdagen i Köpenhamn för åttonde gången.

Goda resultat har uppnåtts på det rättsliga området. Arbetsgruppen har bidragit avsevärt till att främja samarbetet mellan stater gällande de juridiska aspekterna relaterade till sjöröveri. Samarbetet omfattar till exempel gemensamma juridiska standarder på flera områden som är förbundna med den militära insatsen och väckandet av åtal mot misstänkta pirater.

Mötet fokuserade bland annat på den rättsliga ramen för efterrättsliga överföringsvillkor och de juridiska aspekterna gällande användningen av privata, beväpnade vakter. För att komplettera de rättsliga insatserna har Danmark förbundit sig till att fortsätta deltagandet i Natos marina operationer till sjöss utanför Afrikas horn och i Indiska oceanen.

Vårt bidrag inkluderar ett stödfartyg inklusive besättning och helikopter. Dessutom kommer Danmark distribuera ett maritimt patrull flygplan för att stödja insatsen till sjöss.

En hållbar lösning kräver på längre sikt ökad kapacitet lokalt. Vi måste bygga upp kustbevakningen i regionen och förbättra polis- och fängelsekapaciteten, inte minst i Somalia, så att somaliska pirater kan avtjäna sitt straff i somaliska fängelser.

Bekämpandet av sjöröveri är en komplicerad uppgift. Vi måste använda alla verktyg i verktygslådan och behöver deltagare från många länder och partier runt om i världen. Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet mellan Finland och Danmark.

Lene Espersen,
Danmarks utrikesminister, Köpenhamn