Är evolutionsläran korrekt?

Det påstås ofta i olika sammanhang att jordens ålder är cirka fyra miljarder år. Men vad grundar sig den åldersbestämningen på?

Ämnesläraren i naturvetenskapliga ämnen Mats Molén har i flera undersökningar kommit till att jorden är mycket yngre än så, kanske rent av bara 10 000 år (Evolutionslåset - Hur västvärlden kan öppnas för evangelium, se tabell på sidan 28).

Tabellen innehåller tjugotvå värden på ungefärlig maximiålder bestämda enligt olika mätmetoder. Dessa sträcker sig från 3 000 år (avsvalning av mäktiga lavaflöden) till 175 miljoner år (Aska och lavautsläpp från vulkaner).

Anders Gärdeborn har i boken Intelligent Skapelsetro - En naturvetare läser Första Moseboken kommit fram till liknande resultat. Enligt honom kan Kol-14-metoden (C14-metoden) gott användas för datering av fossil. C14 nybildas nämligen hela tiden högt uppe i atmosfären genom kosmisk strålning. Den är likväl radioaktiv och sönderfaller med en halveringstid på 5 730 år.

Koldioxiden i atmosfären innehåller en blandning av den radioaktiva Kol-14 och den stabila Kol-12 (talen 14 och 12 anger summan av protonerna och neutronerna i kolatomernas respektive kärnor). Så länge växterna och djuren lever upptar de följaktligen via koldioxiden både C14 och C12.

När växterna och djuren sedan dör, upphör upptagningen av kol, men C14 fortsätter att sönderfalla. Genom att bestämma halten C14 i förhållandet till halten C12 kan man sedan bestämma kvarlevornas ålder. Molén anger att man som jordens maximiålder med metoden erhållit 5 600 - 12 500 år.

Om man nu alltså med olika mätmetoder kommer fram till förhållandevis så låga åldrar, hur kan man då hålla fast vid påståendet att jordens ålder är så mycket som cirka fyra miljarder år?

Nils Östman,
Vasa