De stora tänkarna var också kristna

Rabbe Sandelin sprider (Hbl 16.6) ateistiska fördomar om ett motsatsförhållande mellan religion och vetenskap. Han utgår ifrån att Gud inte finns, vilket han sedan grundar sin världsbild på.

Den vidskepliga tro som utgår ifrån att allt har blivit till av sig själv kan sammanfattas som att "absolut allting har blivit till på grund av absolut ingenting, med hjälp av absolut ingenting."
Den moderna vetenskapen grundades av kristna vetenskapsmän som trodde att Bibelns Gud skapade ett ordnat universum styrd av ordnade principer (naturlagar), och som just därför kunde studeras systematiskt (utan att spelreglerna ändrade sig över natten). Många hedniska vidskepliga tankesätt övergavs och ersattes med modern vetenskap som senare "kidnappades" av ateister.

De kristna hette bland andra Isaac Newton, Francis Bacon, Galileo Galilei, Johann Kepler, Pascal, Boyle, Steno, Leibnitz, Woodward, Linné Faraday, Morse. Efter Darwins tid kom många fler: såsom Joule, Gregor Mendel (genetik), Louis Pasteur (bakteriologi och sterilisering), Lord Kelvin (absoluta temperaturer), Maxwell (som definierade Faradays principer som matematiska formler) med flera.

Saker som konstruerats av tänkande människor för ett syfte kan vi skilja från sådant som formats av naturens omedvetna krafter.

Saker som konstruerats av tänkande människor för ett syfte kan vi skilja från sådant som formats av naturens omedvetna krafter. Och själva består vi av celler med inbyggda informationssystem som utgör de mest komplexa informationssystem som existerar i universum.

Sådant leder inte tankarna till hedniska åskgudar utan i stället till bibelns Gud, en underbar skapare som tänkte ut och i förväg specificerade vår biologi i form av DNA, ett indirekt sätt att skapa som vittnar om Skaparens finurliga förutseende, tekniska kunnande och önskan att även ateisterna skulle få finnas till.

Som alla seriösa konstruktörer så eftersträvade även Gud att skapa perfekta och färdiga fungerande lösningar redan från början. Men empiriska observationer visar i dag att naturens mekanismer leder till nedbrytning och degenerering men inte uppbyggnad och utveckling. Denna perfekta början ersattes snart av en fallen värld som lades under dödens välde, präglad  av nedbrytning, sjukdom och död. Det är den verkligheten Bibeln talar om.

Vi drar inte ett streck över alla ateister utan hoppas att även de skall upptäcka de "nära-verkligheten-upplevelser" vi andra upplever dagligen.

Rolf Lampa
Gävle, Sverige