Fel att undervärdera sångfesten

Jag kan inte låta bli att svara några ord på Wilhelm Kvists (Hbl 13.6) kritik gällande den 23:e finlandssvenska sångfesten i Åbo 9–12 juni. Jag blev häpen och lite ledsen över hans ironiska inställning till en festival som samlar en massa glada och förväntansfulla sångare från hela Svenskfinland. Två saker förbisåg han totalt: a) glädjen i att få sjunga, amatör som nästan proffs, b) glädjen att få sammanstråla och känna gemenskap med så många svenskspråkiga finländare!

Körerna ville naturligtvis sjunga för varandra, och med varandra. Men där fanns ju, inte att förglömma, utomstående publik av varierande storlek som ville höra vad musikanterna kunde prestera på varje liten konsert. Massor av ambitiösa körledare runt om i Finland hade övat in Finlands Svenska Körförbunds digra verk Körmix, som framfördes i Kuppis på lördag. Det var storslaget och det är sällan man får vara med om något sådant. Under Mozarts Requiem på fredagen var Domkyrkan nästan fullsatt. Och som socker på bottnen, Markus Fagerudds specialverk på fredagen.

Jag tror att alla uppskattade att kulturminister Stefan Wallin på fredagen höll ett uppmuntrande tal på Domkyrkans trappa och Åbo stad framförde sin hälsning och uppskattning av evenemanget. Före detta statsminister Paavo Lipponen talade på slutfesten mycket varmt för svenskans ställning och vårt kulturarv i Finland, på klingande svenska. I dessa hårklyveriets dagar var det åter fint att höra att det finns stort stöd hos personer som har inflytande.
Alla körer har sina vänkörer och eventuella resor under åren. Det är ju ingen idé att sitta och tralla för sig själv om man inte har ett mål. Sångfesten i Åbo var ett mål för väldigt många korister, och det kändes otroligt trevligt att vara i vår andra huvudstad i sällskap med likasinnade. Vem lyfter kattens svans om inte katten själv?

Marja Grundstroem, medlem i pensionärskören Furorna, Esbo

 

>> SVAR Tack för feedback. Glädjen att få sjunga och känna gemenskap är givetvis något som tål att betonas i sångfestsammanhang!

Wilhelm Kvist, musikredaktör, HBL