Nordiska kulturfonden stöder nya projekt

I artikeln ”Författarmöte föll mellan stolarna” (25.5) kritiserar Hbl Nordiska kulturfonden för att inte bevilja bidrag till ett nordiskt debutantseminarium som ska äga rum i juni på den nordiska folkhögskolan Biskops Arnö, norr om Stockholm.

I artikeln drar skribenten felaktiga slutsatser om fondens förfarande i bedömning av ansökningar som jag vill korrigera: Det var inte utlåtandet från fondens kompetenta och grundiga sakkunniga ”(…) som fällde debutantseminariet”.

Såväl fondens styrelse som sakkunniga och sekretariatets rådgivare anser att det mot bakgrund av den ansökan som sändes in till fonden inte var möjligt att bedöma kvaliteten och den nordiska bredden i projektet. Det är fondens styrelse som fattar det slutgiltiga beslutet vilket skedde vid möte den 10 maj.

Nordiska kulturfonden mottar årligen 1 200-1 300 ansökningar och en rad kriterier finns angivna för att kunna prioritera mellan ansökningar då det inte är möjligt att bevilja bidrag till mer än cirka 250 projekt årligen. Alla ansökningar bedöms utgående från dessa kriterier.

För att på bästa sätt främja det nordiska kultursamarbetet har fondens styrelse beslutat att bidrag från den primärt ska användas för att sätta i gång nya projekt som kan få fler personer, föreningar och organisationer i hela Norden involverade i det nordiska kultursamarbetet. Fonden kan därför ge bidrag till ett projekt med samma innehåll tre gånger i rad. Under denna treårsperiod förutsätts att projektanordnaren finner en mer långsiktig finansiering från andra källor.

Om fonden öppnade upp generellt för att ge stöd till återkommande projekt skulle det betyda att en stor del av fondens medel årligen skulle utdelas till samma projekt. Det skulle i sin tur begränsa möjligheten för andra att sätta i gång och delta i samnordiska kulturinitiativ och möten. Motivet till avslaget till den ovan nämnda ansökan från Biskops Arnö var dock inte att det var ett projekt som fonden hade gett stöd till tidigare. Motivet handlade heller inte om att det inte skulle vara tillräckligt nydanande eller innovativt i förhållande till andra ansökningar vilket antyds i artikeln. Motivet till avslaget har meddelats till Biskops Arnö i syfte att hjälpa ansökaren att förbättra ansökan till en kommande ansökningsfrist.

Nordiska kulturfonden har haft glädjen genom åren att kunna stödja en lång rad fina kulturprojekt på Biskops Arnö. Fonden anser att de nordiska debutantseminarierna har haft och kommer att ha en stor betydelse för unga författartalanger i hela Norden och att de också har en stor betydelse för att skapa värdefulla nordiska författarnätverk i hela Norden.

Karen Bue,
direktör
Nordiska kulturfonden


SVAR: Om Nordiska kulturfonden tror att debutantseminariet på Biskops Arnö är "samma projekt" år efter år är det i sig oroväckande. Det tyder på bristande förståelse för litteraturen som konstart. Litteraturens "projekt" är sällan mera spektakulära än att människors tänkande befruktas av möten och samtal, och sedan resulterar i skrift. På Biskops Arnö har sådana samtal, varje år mellan nya människor från alla nordiska länder, förts i decennier, men knappast samma samtal. Tvärtom har omsättningen varit ytterst stor - debutant är man bara en gång i livet.

Jag oroas också av det faktum att bara en av fondens 24 sakkunniga representerar litteraturen. Parlamentariker och tjänstemän är, och måste få vara, beroende av bredden och djupet i sina sakkunnigas sammantagna kompetens. För en person är litteraturen ett väldigt stort beting att ansvara för.

Pia Ingström,
litteraturredaktör, Hbl