Fängelsedom för Lokapojats direktörer

Helsingfors hovrätt höll fast vid den fyra års fängelsedom de två huvudåtalade fått i Lokapojat-fallet.

De två huvudåtalade döms till fyra års fängelse och måste betala över en miljon euro för den miljöförstörelse de orsakat i Lokapojat-fallet. Företaget dumpade bland annat hushållsavloppsvatten i naturen i huvudstadsregionen under åren 1999–2008.

Helsingfors hovrätt ändrade inte på domarna från Vanda tingsrätt för grova bedrägerier och grov miljöförstöring.

Dessutom dömdes huvudgärningsmännen och styrelsemedlemmarna Pentti Johannes Tiikkaja och Tarmo Tapani Kunnasranta samt bolaget Lokapojat att betala ungefär en miljon euro till staten för den nytta de dragit av brotten. Parterna ska också betala nästan 270 000 euro i skadestånd till olika parter.

Åklagaren hade yrkat minst fem års fängelse för de två huvudåtalade och ville också att de skulle betala cirka fyra miljoner euro till staten tillsammans med bolaget.

Horätten förkastade en av åtalspunkterna om grovt bedrägeri. Rätten ändrade inte på det femåriga näringsförbudet som tingsrätten gett de två männen.

Lögn och bedrägeri

Miljöförstöringen och fifflandet med mängderna avfall var enligt hovrätten planmässigt och långvarigt. Fettavfall fördes till andra ställen än de lagliga avfallshanteringsplatserna, och oljeblandat vatten hälldes ner i avloppsbrunnar.

Domarna för grovt bedrägeri kom bland annat för att Tiikkaja och Kunnasranta hade vilselett de anställda vid vattenreningsverket i Vik i Helsingfors genom att uppmana sin egen personal att ange mängden fettavfall som mindre än vad den var.

Till Lokalpojats kunder hörde privata hushåll, bensinstationer och restauranger. Stora avtalskunder var till exempel Helsingfors stad och HNS-Fastigheter Ab.

Vanda tingsrätt dömde tidigare 16 personer till straff i miljöförstöringsfallet. Hovrätten friade fyra av dem helt och sänkte bötesstraffet för fem andra.