Foto: Tor Wennström

Fler bostäder, fattigare kommuner

Kommunernas ekonomi blir ännu mer ansträngd nästa år. Regeringen väljer att satsa mer på bostäder och på utveckling av flygplatsen i Vanda.

Budgeten godkändes slutligen av regeringen i kväll, mitt under en utdragen process där sexpartiregeringens reformlista låg i fokus. 

För kristdemokraterna var hemvårdsstödet länge en fråga som gjorde att partiet inte kunde godkänna reformpaketet. Regeringen har arbetat med en förändring som skulle innebära att en del av hemvårdsstödet ska vikas för den andra föräldern. KD accepterade det med förbehållet att den totala tiden som familjen kan lyfta hemvårdsstöd inte krymper.
 

Tilläggsbudget för flygplatsen

Centrumbiblioteket i Helsingfors får nöja sig med 30 miljoner av staten i stället för de 50 miljoner som hade behövts. För bostadsproduktion i Helsingforsregionen viker regeringen tio miljoner euro för startstöd och 15 miljoner för infrastruktur, och dessutom ska förortsmiljöer i hela landet saneras för 100 miljoner till. I en tilläggsbudget för i år klubbar regeringen som väntat igenom 200 miljoner för att utveckla Helsingfors- Vanda flygplats. Stimulanspaketet i tilläggsbudgeten innebär att statens behov av lån under det pågående året kommer att stiga till 9,1 miljarder.
Kommunerna ekonomi kommer att bli ännu mer ansträngd nästa år.

 

Bakgrund
Anslagen krymper
  • En miljard mindre än i år i anslag, det innebär statsbudgeten för 2014.
  • Budgetens slutsumma är 53,9 miljarder euro. Av det måste staten ta 6,7 miljarder i lån.
  • De största förändringarna är den lägre företagsskatten, som sänks från 24,5 till 20 procent. Skärpta acciser för tobak, alkohol och bränsle ska ge 230 miljoner till.
  • Bostadsränteavdraget sänks. Familjeledigheterna ändras till en flexmodell som ska göra det mer lönsamt att arbeta deltid.

Kommunekonomin går på minus då statsandelarna skärs ner med över trehundra miljoner, även om de får omkring hälften tillbaka ur intäkter från avfalls- och fastighetsskatt.
 

Utdelning beskattas hårdare

Regeringen kom också fram till en lösning på hur skatten på företagens utdelning skall skärpas då samfundsskatten sänks från och med januari. Börslistade företags utdelning beskattas så att 85 procent blir skattepliktigt, jämfört med nuvarande 70 procent. För icke-noterade bolag läggs en gräns på 150 000 euro som kan beskattas lättare, medan den överstigande delen beskattas som för börsbolag.