Förtvivlad. Överläkare Erna Kentala bland lådorna i ett av de luftigare arbetsrummen som stängdes i snabb ordning sedan de senaste mätningarna visade att luftkvaliteten var dålig. Foto: Susanna Vainioranta

Patienter tas emot i rum som förr var toalett

Urusel inneluft som har lett till avstängda rum kombinerat med ökande patientmängder tvingar personalen på ögonkliniken i Mejlans till desperata åtgärder. Den rådande trängseln har bland annat lett till att toaletter förvandlats till undersökningsrum.

Beskedet efter de senaste luftmätningarna i ögonklinikens lokaler i Helsingfors var entydigt. Luften var så dålig att alla rum där mätningarna gjordes ålades med omedelbart användningsförbud. Därför har den del av personalen som tvingats evakuera inlett veckorna efter semestern med att snabbt packa ihop alla saker och frakta i väg dem till andra våningar.

– Vi har haft problem med inomhusluften länge. Ett tjugotal av personalen som tvingats arbeta på de två våningar där läget är värst har de senaste åren varit sjukskrivna i längre perioder. Det gjordes en del reparationer för två år sedan men de har inte haft någon verklig effekt. Till en totalrenovering har det inte hittats pengar eftersom det just nu pågår en omfattande sanering av väldigt många andra byggnader på Mejlans sjukhusområde, säger överläkare Erna Kentala.

I dagsläget har ögonkliniken 7 300 kvadratmeter arbetsyta i en flygel byggd i början av 50-talet. Även om den rustats upp och byggts till så är flera våningar i så dåligt skick att det inte finns andra alternativ än renovering.

 

Bakgrund
Ögonproblemen ökar
  • Den vanligaste ögonsjukdomen är starr, som kräver kirurgiskt ingrepp. År 2014 beräknas ögonkliniken utföra 12 650 operationer (med målet 60 procent i egen regi och resten via köpta tjänster), år 2020 15 070 operationer.
  • Den andra stora vårdkrävande sjukdomen är glaukom (en sjukdom i synnerven som hör ihop med ökat ögontryck). År 2011 gjordes 6 099 läkarbesök och 8 090 besök hos skötare för glaukom och 2 500 via köpta tjänster. Beräkningen är 35 000 läkarbesök 2020 och 53 000 besök hos skötare om allting sköts på ögonkliniken vid Helsingfors universitets centralsjukhus.
  • Sjukdomar i näthinnan (diabetesrelaterade och åldersdegeneration som drabbar synskärpan) ökar också i antal. När det gäller åldersdegeneration är sjukdomen så till vida akut att försenad vårdstart leder till att man mister sin syn. År 2010 gjordes 6 589 vårdbesök i ögonklinikens egna utrymmen, uppskattningen är att det krävs 13 000 fler öppenvårdsbesök (inkl.mediciner) 2020.
  • Källa: Silmätautien hoidon järjestäminen
    HUS-aluella; 2011

– Fönstren har till exempel tjänat ut sin tid och orsaken till att inneluften är så dålig i de rum som granskats är bland annat att det läcker in mikrober utifrån som frodas i dåligt ventilerade rum. De rum som fortfarande används är knappast i bättre skick men där har inga mätningar gjorts så vår personal fortsätter att sitta i dem, med utdragna luftvägsbesvär som följd, säger Kentala.

Dubbelt så många patienter

Problemen med usel inneluft som leder till stängda arbetsrum ska också ställas i relation till att ögonkliniken sedan tidigare kämpar med allvarliga utrymmesproblem. Enligt en utredning från 2011 kommer antalet patienter att fördubblas inom de närmaste sju åren (se fakta) och redan nu är det så knappt om utrymme att man på flera våningar tvingats ändra om föreläsningsrum, patientrum och handikapptoaletter till arbetsrum.

– Det är onekligen både trångt och hett här inne. Men jag har den lilla fönsterluckan öppen och fläkten blandar om luften lite, säger optiker Auli Köresaar som sitter inträngd i det som förr var en handikapptoalett på avdelningen för hornhinnesjukdomar.

Bakom väggen finns den enda kvarvarande vanliga toaletten på den här avdelningen och det är också den som, utöver dammig luft, orsakar en del problem.

– Allting som pågår på toaletten hörs till mitt arbetsrum och en och annan patient har varit lite förundrad när det låter bakom väggen medan jag försöker genomföra undersökningar.

Själv tackar hon fritidshobbyn som vildmarksguide för att hon klarar av att jobba i sitt rum.

– Många andra har svåra luftvägssymtom eftersom luften är så dålig. Det är inte riktigt som det borde vara på Finlands ledande ögonklinik.

Ledningen för sjukvårdsdistriktet, i praktiken de politiker som sitter i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS styrelse, har fått information både om det akuta problemet med dålig inneluft och om den utrymmesbrist som snart riskerar detonera i famnen på personalen. I fjol tog man beslut om att satsa pengar på ett ögonsjukhus på Drumsö och verksamheten där har delvis räddat både personal och vårdköer i Mejlans. Men det räcker inte, för trots att man styrt över så mycket verksamhet som möjligt är också Drumsöenheten begränsad.

– De utrymmen som vi har här är nödvändiga men som det nu ser ut är det knappt att de arbetsrum som finns räcker åt läkarna, vilket innebär att många skötare är utan egen plats. Utan Drumsö skulle läget vara en fullständig katastrof, säger Erna Kentala.

I korridorerna träffar vi ett flertal skötare, läkare och kirurger som suckar och kallar läget vansinnigt. Men det är knepigt att försöka få gehör när man i offentligheten ställs mot betydligt mer behjärtansvärda behov av exempelvis ett nytt barnsjukhus.

– Vi har svårt att vädja till känslor. Orsaken till att belastningen inom vår sektor växer så snabbt är en åldrande befolkning med påföljande åldersrelaterade ögonsjukdomar som följd. I dagsläget rör vi oss på gränsen till vad lagen stipulerar om vårdköer. Att vi lyckats hålla situationen något så när under kontroll beror ju på att personalen flexar mer än vad som alltid är rimligt, säger Kentala.