Polisen från Mellersta Finland undersöker fallet där en björn plågats av ett trångt sändarhalsband runt dess hals. Foto: LEHTIKUVA / Pekka Moliis

Polisen undersöker björnarnas sändarhalsband

Förra veckan fälldes två björnar som hade alltför spända sändarhalsband. Det är möjligt att upp till tre björnar till med liknande halsband rör sig i de finska skogarna.

Två av björnarna finns i östra Finland och den tredje björnen rör sig i Mellersta Finland.

– Halsbanden avlägsnas så snabbt som möjligt, säger forskaren Ilpo Kojola från Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet (RKTL).

Halsbanden, som finns till för att forskarna ska kunna följa med var björnarna rör sig, kan ändå avlägsnas först efter björnjakten. I praktiken betyder detta att björnarna lockas till ett bete och sövs ner.

Enligt Ilpo Kojola är björnarna med halsband inte farliga för människan. Exempelvis har inte en enda björn som gått till attack på senaste tiden haft ett halsband.

Polisen från Mellersta Finland undersöker fallet där en björn fälldes i Kyyjärvi förra veckan som ett djurskyddsbrott. Björnen hade plågats av ett trångt sändarhalsband runt dess hals.

– Djuret har helt tydligt lidit, säger kommissarien Reima Rossi.

Enligt Rossi undersöks fallet bredare än bara som ett enstaka fall. I undersökningen kommer också andra fall att uppmärksammas.

RKTL upphörde att förse björnarna med halsband när informationen om skadorna som halsbanden orsakar blev offentlig. Oftast får björnarna sina sändarhalsband under våren.

Enligt Ilpo Kojola kom informationen om problemen med sändarhalsbanden som en "olycklig överraskning". Han är inte medveten om andra liknande fall.