Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Urpilainen: Det finns öppna frågor

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) säger att regeringspartierna fortfarande har en del öppna frågor att diskutera. Partierna har samlats i Ständerhuset för att avsluta sin två dagar långa budgetbehandling. Urpilainen sade att alla reformer ser ut att vara svåra.

– Jag tycker att vi har gått framåt, men nog finns det ju öppna frågor att behandla, sade hon innan förhandlingarna inleddes.

Urpilainen tror att förhandlingarna om de stora strukturella reformerna drar ut på tiden också i dag. Regeringspartiernas ordförande diskuterade reformerna sent in på natten i går. Däremot är nästa års budget och årets andra tilläggsbudget klara.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) sade att regeringen har för avsikt att bli klar i dag.

– Vi står inför en mycket utmanande helhet. Hållbarhetsunderskottet är mycket stort och det är svårt att få ner det. De strukturella problemen har uppstått under årtionden och det är ytterst svårt att korrigera dem på en dag, sade han.

Arbetsmarknadsorganisationerna har meddelat att de väntar på regeringens beslut innan de beslutar hur de ska förhålla sig till en central arbetsmarknadsuppgörelse.

Enligt Urpilainen påverkar detta inte regeringens förhandlingar.

– Regeringen fattar sina egna beslut och arbetsmarknaden förhandlar vid sitt eget bord. Det skulle naturligtvis vara bra att man går framåt också där.