Elitskola tvingas slå igen

Svenska elitskolan Lundsberg tvingas stänga sina dörrar och riskerar också att gå miste om sitt statsbidrag. Orsaken är ett nytt mobbningsfall där elever brändes med strykjärn.

Avslöjanden om misshandel och mobbning har duggat tätt kring internatskolan Lundsberg de senaste åren. Så sent som i våras avslutade Skolinspektionen sin granskning av skolan efter rapporter om grova övergrepp på elitskolan, dit många adelsfamiljer och familjer i den övre samhällsklassen skickar sina barn.

Den gången fick Lundsberg fortsätta efter att skolan visat att man har tagit itu med missförhållandena.

Men nu har Skolinspektionen fått nog. Efter ett nytt fall av mobbning förra veckan har Skolinspektionen beslutat att skolan måste stängas redan i dag.

– Vi ser nu att de åtgärder skolan har vidtagit inte på något sätt har räckt till. Det är skälet till att vi omedelbart har valt att stänga skolan. Vi ber samtidigt regeringen att man stoppar statsbidraget till skolan, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

I första hand stängs skolan på sex månader. Efter det finns det en teoretisk chans att den får öppna igen, men enligt Begler kommer det att bli svårt för Lundsberg komma igen och övertyga myndigheterna att eleverna är trygga i skolan.

Skolminister Jan Björklund säger att regeringen så snabbt som möjligt ska fatta beslut om skolans statsbidrag.  

Vid mobbningsfallet förra helgen brändes två elever med strykjärn av äldre elever. Det handlade om en så kallad nollning, det vill säga en rit där nya elever "invigs" i skolan. Det är en ritual som genom åren varit vanlig på Lundsberg, men som skolans ledning har lovat att inte längre förekommer.

På onsdagskvällen blev det också klart att rektorn för skolan avskedas och att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande. 

De 200 elever som nu blir utan skola kan nu få plats i skolor i sina hemkommuner eller på de två andra riksinternat som finns i Sverige.

Lundsberg ligger strax norr om sjön Vänern.