Stridsäpple. Fryckmans villa på Brändö har varit föremål för många rättstvister. Nu försöker ut­sökning­s­verket än en gång sälja den. Foto: Utsökningsverket

Fryckmans villa under klubban

Affärsmannen Peter Fryckman har knappt hunnit avsluta sin senaste fängelsevistelse så ska hans villa säljas på Brändö på exekutiv auktion. Förs­ta visningen är redan denna vecka.

Peter Fryckman motsätter sig bestämt utmätningen och anser att den strider mot Högsta förvaltningsdomstolens domslut. Han överklagade till tingsrätten som dock vägrade ta ärendet till behandling.

Utsökningsverket reagerade blixtsnabbt på tingsrättens beslut och lade aktierna till försäljning i fredags.

Verket utannonserar mycket utförligt den sammanlagt 363 kvadratmeter stora villan på sin hemsida. Strandfastigheten med egen brygga, där Fryckman brukar lägga ut nät, består av 8 rum, kök, bastu och garage. Dessutom ingår 1 rum + köksgarderob + lagerutrymme i fastigheten.

Den första visningen har utannonserats till torsdag klockan 16–17.

Före det kan hugade spekulanter bekanta sig med objektet i bildgalleriet på utsökningsverkets hemsida och en utförlig besiktningsrapport. Den varnar bland annat för smärre fuktskador på innertak och i källarutrymmena.

Villan är byggd på en tomt som sluttar mot en egen havsstrand och har bland annat en stor terrass och balkong med havsutsikt.

Huset har värderats till över två miljoner euro.

Anbuden på huset ska lämnas skriftligen före den 16 september. Om utmätningsmannen godkänner ett bud måste budgivaren genast ­erlägga 200 000 euro om köparen inte bedöms ha god betalningsförmåga. Resten ska betalas inom sex veckor.

Det är inte första gången villan är föremål för utmätningsåtgärder, men Fryckman har envist bitit sig fast i huset. Första gången var huset på exekutiv auktion år 2005, men Fryckman har alltid lyckats förhindra en försäljning i sista stund.

Bakom utmätningsförsöken ligger de skatteskulder som skattemyndigheterna i åratal försökt få ut av honom. Fryckman själv anser att han betalat tillbaka med ränta.

Han byggde huset 1987 med sin dåvarande hustru. De ägde huset tillsammans, men också med henne har han tvistat om villan. Bland annat dömdes han för grov förskingring av husets aktiebrev.