Susanna Koski. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.

"Thatcher" tar över Samlings­partiets unga

Susanna Koski är nyvald ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund. Den 28-åriga stadsfullmäktigeledamoten kallas för "Vasas Thatcher". Hon vill att förbundet ska vara moderpartiets samvete och påminna om högervärderingarna – som hon anser är hotade då regeringsansvaret tynger.

1. Varifrån kommer smeknamnet Vasas Thatcher och vad tycker du om det?

– Jag är tagen av det. Det handlar ju om en legendarisk järnlady som gjorde stora förändringar under sin tid. Jag kopplas väl ihop med henne främst på grund av personliga egenskaper. Jag är stark och orädd och vågar säga min åsikt.

2. Du valdes till ungdomsförbundets ordförande på lördag, och natten till i går blev du mordhotad på din Facebooksida. Hur känns det?

– Det är sorgligt och beklagligt men föranleder inte för tillfället fler åtgärder än att jag har förmedlat hotet vidare.

3. Vad tänker du driva som ord­förande och politiker?

– På förbundets möte godkändes ett principprogram som anger vår kurs. En ordförande ska dessutom också reagera på aktuella frågor. Det blir en intressant höst och vinter då budgetramarna ska göras upp. Vårt övergripande mål är ett rättvisare Finland. Det ska göras lönsammare att både anställa och ta emot jobb. Alla passiverande sociala stödåtgärder måste omvärderas.

4. Ditt förbund vill att skolsvenskan ska bli frivillig, delar du den åsikten?

– Ja. Jag stödjer inte obligatorisk skolsvenska (eller "pakkoruotsi", "tvångssvenska", som Koski säger under intervjun som görs på fins­ka). Orsaken är att jag vill bygga upp ett internationellt Finland. Vi vill erbjuda fler alternativ. I östra Finland är det säkert vettigare att studera till exempel ryska, medan det på andra håll kan vara förnuftigare med franska eller tyska.

5. Du har några gånger blivit beskylld för att plagiera andras texter. Stämmer anklagelserna?

– Kan du ta det här ett ärende i sänder? Vad gäller beskyllningarna om plagiat av tankar ur Tuomas Enbuskes kolumn har många andra skrivit om samma saker och själva idén förde samhällsfilosofen Robert Nozick ursprungligen fram. Då det kommer till talet i stadsfullmäktige finns siffrorna jag använde i en företagarrapport, jag kan skicka dig en länk till den. (Koski beskylldes för att ha tagit dem från konkurrentens blogg). Alla som följer med samhällsdebatten plockar från olika håll. Men man lär sig också av dessa erfarenheter.