Partiförman Klaus Frandsen från Radikale Venstre i Danmark, Folkpartiets ordförande, Sveriges utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund, Finlands försvarsminister Carl Haglund, Centerpartiets ordförande, Sveriges närings och regionminister Annie Lööf samt Katrin Sjögren från Liberalerna på Åland diskuterade EU-kandidatnominering i Helsingfors i går. Foto: LEHTIKUVA / Mikko Stig

Nordiskt toppmöte ger Olli Rehn sitt stöd

Olli Rehn är absolut en tänkbar kandidat för en toppost inom EU. Det tycker Nordens centerliberala partiledare som i går åt middag med ekonomikommissionär Olli Rehn i Helsingfors.

Det var representanter för gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa, ALDE, som samlats i Helsingfors. Ett gemensamt bekymmer bland dem som representerar ALDE är att få till stånd en tillräckligt stark representation i parlamentet som för fram den proeuropeiska rösten. Det finns en oro för att de destruktiva rösterna hörs för mycket i EU och att Europa går isär.

– EU-valet står denna gång mellan två synsätt. Ska vi hålla ihop Europa eller ska Europa nu tillåtas glida isär? Detta är första gången under EU:s existens sedan andra världskrigets slutskede som det verkligen på allvar skulle kunna bli så att Europa börjar glida isär till följd av den ekonomiska krisen som skapat stora spänningar. Få i Europa vet så bra som finländarna vad det kostar då Europa inte håller ihop, säger Folkpartiets ordförande, Sveriges utbildningsminister och vice statsminister, Jan Björklund.

I det sammanhanget framstår Olli Rehn som ett namn som talar för sammanhållning.

– EU-kommissionens vice ordförande, ekonomikommissionär Olli Rehn är en mycket kompetent person, han är absolut en tänkbar kandidat. Men vi har från Sveriges sida inte tagit ställning, det kommer vi att göra tillsammans med liberala broder- och systerpartier i januari och februari, säger Jan Björklund.

Olli Rehns namn får också gehör hos Centerpartiets ordförande, Sveriges närings och regionminister Annie Lööf och Klaus Frandsen, partiledare för Radikale Venstre i Danmark.

– Som svensk Centerledare tycker jag givetvis att Olli Rehn är ett bra namn inför höstens och vinterns överläggningar men andra namn kan också dyka upp, säger Lööf.

– Han har rätt approach för att passa in, säger Frandsen.

Det var SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglund som hade sammankallat representanterna för ALDE. Anledningen var det kommande Europaparlamentsvalet.

I januari kommer ALDE att på en extra partikongress att välja kandidater och redan på en ordinarie kongress i november diskuteras kandidaterna av partiledarna som sedan samlas för ett toppmöte i december där diskussionen fortsätter. Då är det viktigt att det finns namn som Olli Rehn som står till förfogande, understryker Haglund.

Olli Rehn själv överväger fortfarande och meddelar senare om han ställer upp. Avsaknaden av en kvinnlig kandidat för en toppost diskuterades också i går och EU-kommissionär Cecilia Malmströms namn nämndes, men det har också nämnts andra namn som Anders Fogh Rasmussen som är generalsekreterare för Nato.

Det nordiska stödet för Olli Rehn välkomnas av Centerns partisekreterare Timo Laaninen. Han delar Sveriges synsätt om de två alternativen för Europa.

– I dag var en uppmuntrande dag och vi fortsätter lobba för Rehn och idén om att Europa ska överleva, säger Laaninen. Efter mötet i går fortsatte diskussionerna vid en middag tillsammans med Olli Rehn.