Foto: Lehtikuva/AFP/Fayez Nureldine.

Nu drar arrangörerna in alla Egyptenresor

Tusentals finländare tvingas ändra sina semesterplaner. Nu inhiberar Aurinkomatkat, Finnmatkat och Tjäreborg alla resor till Egypten i höst och vinter. Samtidigt blir trycket på de andra resemålen större – så bered dig på dyrare resor.

Den som drömt om sol och bad i Egypten under vintersäsongen tvingas ty sig till ett annat resemål.

Utrikesministeriet rekommenderar finländare att undvika onödigt resande till Egypten på grund av undantagstillståndet i landet, och nu drar de stora arrangörerna in alla resor i höst och vinter till landet.

Aurinkomatkat bedömer att läget i Egypten inte verkar lugna ner sig och kontaktar alla dem som köpt en resa till Egypten under vintersäsongen som pågår från oktober till april. Det handlar om tusen turister som borde få ett samtal i dag eller i morgon.

– Vi kontaktar alla resenärer per telefon som bokat en paketresa och erbjuder en resa till ett annat resemål, säger försäljnings- och marknadsföringschef Anna Salmi i ett pressmeddelande.

Hon hoppas att kunderna ska ha tålamod och vänta på researrangörens samtal, detta för att undvika rusning.

Salmi säger till Hbl att ersättande resemål kan vara exempelvis Marocko, Kanarieöarna, Madeira och Dubai.

Egypten är ett förhållandevis billigt resmål. Kan man tvingas betala en mellanskillnad eller ty sig till lägre standard om resan gåt till annan ort?

– Vi utgår från att vi ska hitta ett motsvarande resemål som kunden hade bokat. Om kunden upplever att det inte lyckas kan man alltid avboka resan helt. Men vi utgår från att alla ska vara nöjda.

Avbokar man helt får man pengarna tillbaka, förutom expeditionsavgifter. 

De första turisterna för säsongen hade åkt i väg 12 oktober. Aurinkomatkats turistorter  i Egypten är Hurghada, El Gouna, Sharm el Sheik och Makadi Bay, och dessutom en kryssning på Nilen.

På Finnmatkat har man fattat samma beslut och redan meddelat dem som bokat en resa om det. Enligt kommunikationsdirektör Anu-Eveliina Mattila handlar det om tusentals resenärer som nu måste ombokas. Hon tror att många kommer att välja Kanarieöarna, men också Kap Verde och Thailand är möjliga.

– Men i Egypten är pris-kvalitet-förhållandet i en helt egen klass, så att hitta samma kvalitet till det priset kan vara svårt. Det måste sägas.

Få billiga resor
Egypten är ett viktigt resemål för Finnmatkat. För den kommande säsongen hade man planerat en kapacitet på hela 22 000 resor. 

Eftersom de resorna inte blir av kommer efterfrågan till de övriga turistorterna att vara stor – vilket sannolikt innebär högre priser överlag. Anu-Eveliina Mattila förutspår att det inte kommer att finnas speciellt många fördelaktiga sista minuten-resor i vinter.

Och de som ännu inte har bokat en semester rekommenderar hon att göra det nu – säger hon ur företagets synvinkel.

– Vi försöker också hela tiden finna tilläggskapacitet annanstans.

Kontaktas i dag
Tjäreborg i sin tur kontaktar dem som bokat en Egyptenresa under måndagens lopp.

Enligt bolaget får kunden välja en ersättande resa enligt hur det finns plats samt "inom ramen för gällande priser", som Tjäreborg skriver på sin webbsida. Kunderna kan också välja att avgiftsfritt inhibera hela resan.