HBL/KARL WIHJALMSSON

Renoveringen av Dragsvik väntar på fullmakt

Budgetteknik kan lägga käppar i hjulen för renoveringen av kasernen i Dragsvik och liknande projekt i tio andra garnisoner i landet. Pengarna till renoveringarna kommer inte från försvarsministeriets budget utan finansministeriets.

En budgetteknisk skugga har fallit över nyheten om att Dragsvik väntas få 7,5 miljoner i renoveringsanslag.

Renoveringarna av bland annat Dragsvik och Obbnäs har inte ännu tilldelats löfte om anslag, men försvarsminister Carl Haglund säger att det verkar finnas god vilja att få fram resurserna.

Av budgettekniska orsaker tas inte pengarna ur försvarsministeriets budget utan ur Senatsfastigheternas budget som lyder under finansministeriet. Försvarsministeriet betalar sedan renoveringen till Senatsfastigheterna med hyror för kasernerna. Senatsfastigheterna bör få en fullmakt av finansministeriet för att renoveringarna skall kunna inledas. Den fullmakten finns inte ännu.

– Jag är hoppfull att fullmakten kommer, säger Carl Haglund.

Försvarsministeriet äskar om att få tidigarelägga renoveringen av totalt 11 kaserner. Totalsumman rör sig kring 46 miljoner euro.

Investeringsplaneringen för många av de här renoveringsarbetena är långsam. I Dragsviks och Obbnäs fall kunde renoveringarna sätta i gång redan i år.

Därför anser Carl Haglund att de här objekten passar bra med i samband med tilläggsbudgeten, som dessutom har en sysselsättningsprofil.