Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Finavia förelås få 200 miljoner till

Precis som finansminister Jutta Urpilainen (SDP) låtit förstå föreslås Finavia få 200 miljoner euro extra för att kunna bygga ut Helsingfors-Vanda flygplats. Slutsumman på Finansministeriets förslag till tilläggsbudget är 346 miljoner euro.

En utvidgning av flygplatsen väntas stödja Finlands konkurrenskraft och skapa en betydande mängd nya jobb.

Enligt tilläggsbudgeten ska Finavia använda pengarna till att bygga ut Helsingfors-Vanda flygplats. På torsdagen sade finansminister Jutta Urpilainen (SDP) att pengarna också ska användas till att trygga flygplatserna ute i landskapen.

Mögelskolor- och daghem får 35 miljoner extra, byggnader inom social- och hälsovården 15 miljoner.

En annan betydande andel går till offentliga arbetskrafttjänster, de får 25 miljoner bland annat för att få ut invandrare snabbare på arbetsmarknaden samt för lönestöd för unga.

Statens skatteintäkter blir 900 miljoner mindre än vad man meddelade i maj. Det i kombination med att anslagen ökar med 346 miljoner gör att statens nettobelåning ökar med 1,2 miljarder euro. I slutet av året beräknas statsskulden ligga på ungefär 93 miljarder euro. 

Staten lånar i år 9 miljarder euro, det vill säga betydligt mer än man tidigare beräknat. Uppskattningen ingår i förslaget till tilläggsbudget som Finansministeriet offentliggjort i dag.

Ministeriet räknar nu med att skatteintäkterna i år blir 0,9 miljarder mindre än i tidigare kalkyler. Bedömningen baserar sig på skatteintäkterna under det första halvåret och en prognos om försvagade ekonomiska utsikter.

Försvarsministeriet får ett tilläggsanslag på drygt 10 miljoner euro. Av det är 2 miljoner avsett för reparationer av byggnader.

Regeringen ska godkänna tilläggsbudgeten under förhandlingarna om nästa års budget nästa vecka.