Kollektivt. Vid kampens kapell kunde alla få bidra till konstverket Joki. Här sätter Meri Wiikinkoski sin prägel på verket. I bakgrunden syns konstnären Tero Annanolli. Foto: Cata Portin

Konstens natt väcker staden till liv

På reklamskärmarna visas opera. Vid stranden hägrar spelande vindflöjlar och gatorna är fulla med människor. I kväll är det konstens natt i Helsingfors.

Se video från Konstens natt.

Efter förmiddagens regn var det säkerligen många av arrangörerna som kände lätt nervositet inför kvällen. Men sist och slutligen var det ändå varmt väder och solsken som mötte besökarna på konstens natt. Som traditionen bjuder var det mycket liv och rörelse i staden och besökarna bjöds på ett brett utbud.

En av de mer framträdande utställningarna är instrumentparken vid Eirastranden. Installationen Harmonic Fields öppnades på konstens natt och kommer att vara öppen för allmänheten fram till söndag. Många besökare hade tagit sig dit redan under eftermiddagen för att njuta av solskenet och stämningen.

Utställningen är planerad av den franska kompositören Pierre Sauvageot och producerad av gruppen Lieux publics & Cie. Den består av instrument som bildar ett ljudlandskap när vinden blåser. Också allmänheten har fått bidra genom att göra egna instrument.

– Det låter lite kusligt, tycker Elli Sääskilahti när hon sätter örat mot en av de stora bambustjälkar som står längs stranden. Lillasyster Auna Sääskilahti verkar vara av samma åsikt.

När vinden tilltar gör också musiken det. Utställningen växer som ett crescendo ju närmare ut mot havet man rör sig.

För tjugofemte året

Konstens natt ingår i Helsingfors festspel som ordnas i augusti-september årligen. Under fjolåret besöktes festspelen av omkring 200 000 personer. Konstens natt firar i år 25-års jubileum. Helsingfors fest avslutas den första september.

På medborgarplatsen är scenen öppen för vem som helst, oavsett konstform. Den öppna scenen var mycket populär förra året så därför gör man en favorit i repris.

Också vid Kampens kapell har man valt att låta allmänheten stå för konsten. Konstverket Joki är ett kollektivarbete och vem som helst får komma och lägga till sin egen personliga prägel. En del har tagit med material medan andra väljer och vrakar bland de tygbitar, glitterremsor, elsladdar och annat smått och gott arrangörerna bjuder på.

Hjärnorna bakom Joki är konstnärerna Ulla Remes och Tero Annanolli. De har jobbat med konstverket under tre års tid och hittills har över 400 personer bidragit.

Allt eftersom kvällen blir mörkare växer folkmängden sakta men säkert och ända in på sena natten njuter folket av stämningen. Efter en sådan kväll känns det lätt en aning vemodigt att gå tillbaka till vardagen.