LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Titanerna omfamnade varandra

De är rörande eniga om så gott som allt utom social- och hälsovårdsreformen. Vapnen var trubbiga när Jyrki Katainen och Juha Sipilä drabbade samman i S:t Michel.

Det var svårt att avgöra vilka ballonger och kaffemuggar som dominerade på torget, Centerns gröna eller Samlingspartiets blå och vita. Helt klart är ändå att det var en lyckosam slump för båda parter att respektive riksdagsgrupper samlades samtidigt på samma ort.

Debatten mellan statsminister och partiordförande Jyrki Katainen och partiordförande och oppositionsledare Juha Sipilä blev en publiksuccé som partierna aldrig hade kunnat drömma om med separata tillställningar. Över tusen personer trängdes på torget och båda herrarna lyckades med sina formuleringar riva ner applåder.

Den som hade väntat sig häftig ordväxling blev ändå besviken. Både Katainen och Sipilä bedyrade sin samarbetsförmåga och kompromissvilja och klart blev att partierna i många frågor ligger rätt nära varandra.

Sipilä undrade ändå hur det är med samarbetsviljan inom regeringen när så gott som varje utspel av en minister skjuts ner av en annan minister.

– Den här mentaliteten borde vi göra oss av med, tyckte Sipilä.

– Låt oss då, Juha, du och jag, komma överens om att vi under hösten visar exempel för andra. Om någon framför en idé ska vi förhålla oss så att vi antingen utvecklar den vidare eller så helt sakligt förklarar varför vi är av annan åsikt, föreslog Katainen.

Sipilä accepterade förslaget, herrarna skakade hand och publiken applåderade ivrigt.

Den hjärtliga stämningen föranledde frågor om man nu bäddar för en borgerlig regering. Det förnekade båda två bestämt.

– Jag har inte ägnat en enda tanke åt frågan om vilket parti Centern ska samarbeta med, försäkrade Sipilä.

Social- och hälsovårdsreformen verkade vara den enda frågan som på allvar delar åsikterna. Hur djup klyftan är blev klart först efter debatten, när Katainen och Sipilä svarade på journalisternas frågor.

Katainen berättade att regeringen vill höra vad oppositionen anser om reformen och att social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) ska bjuda in Centern och Sannfinländarna till samtal om ur man ska gå vidare.

– I utbyte är min önskan att de inte längre ska förhindra beslut om kommunsammanslagningar utan i stället uppmuntra sådana.

Oppositionens uppmaning tidigare i somras om att de kommunala beslutsfattarna inte ska skynda på med utredningar om sammanslagningar har Katainen uppfattat som ett försök att bromsa allt samarbete på kommunal nivå.

Sipilä förnekade att man skulle ha uppmanat de kommunala beslutsfattarna att bryta mot kommunstrukturlagen, men gav Katainens invit ett svalt mottagande.

– Det är för sent att stiga tidigt upp när lagen redan har godkänts, men visst är vi färdiga att diskutera olika samarbetsmöjligheter. Vi är nog med på förändringar, men då måste vi kunna påverka grunden för reformen, för den har lagts fel.

Sipilä efterlyste en återgång till gammal praxis med parlamentarisk beredning av stora reformer sträcker sig över valperioden.

– Av någon anledning har ni glömt den här principen.