Nattklubbsdrottning

Jag är ingen Kjell Westö, men låt mig ändå dela med mig av ett stycke neonskimrande Helsingforshistoria.

I mitten av det snobbiga 80-talet när jag kastade mig ut i Helsingfors nattliv fanns det ett måste för varje respektabel 18-åring: KY-Exit på Norra Järnvägsgatan, även kallad "Kynä".

Torsdagar och söndagar var det 18 års åldersgräns – inte helt optimalt med tanke på studier och jobb, men vem behöver nu sömn i den åldern. Där stod man hur länge som helst i kön till den mörka lokalen för att sedan kunna glida runt med grön kajal eller blå mascara runt ögonen och försöka se cool ut.

Beväringar på kvällspermission, som mer eller mindre desperat bjöd upp till tryckare, fanns det gott om. Och om Carrie Bradshaw & co hade sin Cosmopolitan så hade vi vår Blå ängel, en sliskigt söt drink med beståndsdelar av Parfait Amour-likör, vodka och Sprite.

Några år senare var det slut på KY-nöjet för en del av mina kompisar: det fanns nämligen en oskriven regel som sade att de som studerade vid svenska Hanken helst inte skulle sätta sin fot på ett ställe som ägdes av finska Hankens studentkår. Ställen som inte lämpade sig för journaliststudenter fanns knappast.

Annars var det mest Kalle (Karl XII) på Kaserngatan, Botta vid Tölögatan, Happy Days i Svenska teaterns hus, Roberts på Stora Robertsgatan, Adlon i Börshuset på Fabiansgatan och Brunnshuset i Brunnsparken som gällde för oss festprissar på 80- och 90-talen. Och "Fabbaren", puben på övre våningen av Kellarikrouvi, var det mest finlandssvenska rum man kunde hitta flera kvällar i veckan.

De regelrätta nattklubbarna på den tiden var inte värst många, men det fanns faktiskt en i Hagalunds centraltorn. Men att krogarna skulle ha haft öppet till tre och fyra på morgonen var en dimmig utopi. Oftast funkade det fint att ta sista bussen hem.

Tack gode gud för att de tiderna är förbi. På alla sätt.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.