Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Katainen vill möblera om i EU

Jyrki Katainen vill ändra uppgiftsfördelningen i EU så att kommissionens ordförande tar hand om konkurrenskraftsfrågorna.

Bättre konkurrenskraft är A och O när EU försöker hitta vägen ut ur krisen, poängterade statsminister Jyrki Katainen (Saml) i sitt tal på riksdagsgruppens möte i S:t Michel. Talet handlade i sin helhet om EU:s problem i allmänhet och konkurrenskraftsproblemen i synnerhet.

Katainen konstaterade att det  finns onödiga EU-direktiv som sätter hinder i vägen för ekonomisk tillväxt och förbättrad sysselsättning.

– Här behövs starkare händer. Ett alternativ är att EU-kommissionens ordförande, som åtnjuter stor respekt, tar över skötseln av åtminstone en del av konkurrenskraftsfrågorna. Nu finns alltid risken att varje kommissionär driver på förbättringar inom den egna sektorn så att det leder till överdriven kontroll och reglering som i värsta fall hämmar utvecklingen.

Katainen tänker ta upp idén med de andra EU-länderna innan nästa kommission utses. Det sker efter EU-valet nästa sommar.

Vilken post är du själv intresserad av?

– Statsministerposten.

Inte EU:s konkurreskraftsfrågor?

– Har jag månne sagt att jag säger något om det här i april?