En flicka i Arbeen får vård efter vad som enligt oppositionella var en gasattack. EPA/Local Committee of Arbeen

Hundratals döda – symptomen tyder på stridsgas

Omvärlden kräver en undersökning av scenen för det som rebellerna hävdar var en attack med kemiska vapen. – Offren ser ut att ha kvävts till döds, kanske av klorgas, säger en expert till Hbl.

Videomaterialet som oppositionen och syriska aktivister spridit via nätet är chockerande: döda eller döende kvinnor och barn som lider av dödsryckningar, kippar efter anda och har fragda rinnande över ansiktet. Rebellerna hävdar att regimstyrkornas anfall mot förortsområdet al-Ghuta, i utkanterna av Damaskus krävde mer än tusen dödsoffer.

– Många av offren är kvinnor eller barn. De anlände med sammandragna pupiller, kalla lemmar och fradga i sina munnar, säger Bayan Baker, en sjuksköterska vid ett fältsjukhus i förorten Duma till Reuters.

Enligt oppositionskällor besköt regimstyrkorna al-Ghuta tidigt i går morse med raketer försedda med giftiga stridsspetsar. Under de senaste dagarna har regimen med flyg och artilleri utfört åtskilliga räder mot området, där det finns ett starkt stöd för motståndet mot Bashar al-Assads regim,

– Det här är inte första gången som regimen använt sig av kemiska vapen. Men det är en vändpunkt i regimens operationer. Den här gången var syftet förintelse snarare än terror, säger George Sabra, ordförande för Syriens nationella råd, en sammanslutning av oppositionsgrupper.

Det är välkänt att al-Assad besitter kemiska stridsmedel och det har tidigare under konflikten förekommit misstankar om att bägge parter använt sig av bland annat nervgasen sarin. Regeringen har försäkrat att den aldrig skulle använda kemiska stridsmedel mot syrier och nekar även nu till anklagelserna.

– Det är inte sant. Anklagelserna är fabricerade och syftar till att vilseleda de internationella inspektörerna, säger Riad Haddad, Syriens ambassadör i Moskva, enligt Interfax.

Attacken sammanfaller med att FN:s vapeninspektörer befinner sig i Syrien för att undersöka om kemiska vapen använts förut under inbördeskriget. EU med Frankrike och Storbritannien i spetsen kräver nu att vapeninspektörerna får tillgång till scenen för den påstådda massakerna.

- De höga siffrorna på antal skadade och döda som man talar om låter misstänkt. Det låter som någonting man bör titta på, säger vapeninspektören Åke Sellström till nyhetsbyrån TT.

Anklagelserna väcker många frågetecken. Även om bildmaterialet verkar vara autentiskt och offren på basis av experternas utlåtanden ser ut att ha blivit exponerade för en giftig substans förblir logiken och motiven bakom den påstådda attacken höljda i dunkel.

– Offren ser ut att ha kvävts till döds, kanske av klorgas, men det är svårt att avgöra utgående från bildmaterial. Det strider mot principerna för kemisk krigföring att utföra en attack av den typen som sägs, i det här skedet, mot ett bostadscentrum. Om regimen använde kemiska vapen skulle den sannolikt rikta dem mot ett militärt mål, ett skolningsläger eller en samling av rebellstyrkor, säger kapten Antti Paronen, forskare vid Försvarshögskolans strategiska institution, till Hbl.

– Det verkar vara ett litet för lägligt sammanträffande för att vara sant, att regimen utför en sådan attack samtidigt som FN:s vapeninspektörer befinner sig i landet. Det är mer sannolikt att attacken är iscensatt i propagandasyfte, men hur det är gjort är svårt att säga.

De hundratals dödsoffren uppvisar inga uppenbara spår av skottsår eller splitterskador. Det verkar ändå osannolikt att så många dödsoffer skulle ha krävts av endast en attack med konventionellt artilleri.

– Det skulle ha krävts att attacken riktades mot en folksamling av något slag. Det är förstås möjligt att raketerna träffat ett lager som innehållit giftig gas, som förorsakat skadorna, säger Paronen.

USA har sagt att användningen av kemiska vapen skulle utgöra en vändpunkt som föranleder en intervention. USA, Frankrike och Storbritannien sammankallade i går kväll säkerhetsrådet för att behandla situationen. Vapeninspektören, Sällström, mötte företrädare för den syriska regimen för att diskutera anklagelserna.a