Arbetet med att täppa till läckan vid Fukushima Daiichi fortsätter. EPA/TEPCO / HANDOUT

Största hotet sedan olyckan i Fukushima

För första gången sedan olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima har de japanska myndigheterna utfärdat en allvarlig strålningsvarning. 300 000 liter radioaktivt vatten har läckt ut.

Myndigheter i Japan gick i går ut med den allvarligaste varningen sedan katastrofen i Fukushima 2011. Varningen för radioaktiv strålning höjdes från 1 till 3 på den sjugradiga Ines-skalan.

Det var på måndagen som man först upptäckte ett läckage i en förvaringstank, hela 300 000 liter vatten hade läckt ut och bildat en mindre sjö. Mätningar visade att strålningen var hundra millisievert i timmen, sade i går Masayuki Ono, talesman för energibolaget Tepco.

– 100 millisievert är maxgränsen för den totala mängd strålning som kärnkraftsarbetare får utsättas för under fem års tid. Man kan alltså säga att vi upptäckt ett läckage som kan ge någon en femårsdos av strålning på bara en timme.

Arbetare vid Fukushima har nu pumpat in det mesta av vattnet i en tillfällig behållare, men man oroar sig för det läckage som redan hunnit sugas in i marken. Läckaget skedde ungefär hundra meter från kusten, så enligt Tepco borde det inte kunna nå ut till havsvattnet. Men en representant för landets övervakningsmyndighet NRA varnar för att radioaktivt vatten kan nå havet via regnvattenavlopp.

Behållaren läcker fortfarande, men vattnet samlas nu upp. NRA varnar nu ändå för risken att de andra behållarna i Fukushima av samma sort börjar läcka – det finns bokstavligen hundratals likadana behållare vid kärnkraftverket.

Källor: BBC, AP, Al-Jazira, TT