Foto: Tor Wennström

Inget slut på allt dyrare boende

Utgifterna för boendet i Finland har ökat stadigt under de senaste fem åren, och ingenting tyder på att boendet skulle bli billigare under de följande fem åren.

Det är ingen munter prognos som Finlands fastighetsförbund, Pellervo forskningsinstitut och Egnahemsförbundet ger ut om utvecklingen. Boendekostnaderna stiger 3,1 procent i genomsnitt per år även under de följande fem åren. Mellan 2009 och 2013 har boendet årligen blivit 3,6 procent dyrare.

– Även om det allmänna ekonomiska läget skulle bli bättre och lönerna stiga finns ingen större ljusning i sikte eftersom det troligtvis leder till att räntorna stiger och det drabbar återigen hushållen, både de personer som äger sin bostad och de som bor i hyreslägenhet, säger ekonom Sami Pakarinen på Pellervo.

Och även om räntorna inte skulle stiga radikalt kan hushållen räkna med att energipriserna stiger, vattenavgifterna ökar och att den skärpta beskattningen av fastigheter, fjärrvärme, reparationskostnader och underhåll inverkar på boendet.

– Man kan också notera att de allt dyrare boendeutgifterna i allt högre grad beror på höjda bostadsvederlag och andra utgifter för bostadsbolaget.

Enligt prognosen stiger boendekostnaderna i själva verket ännu snabbare om politikerna under följande valperiod beslutar att balansera den offentliga ekonomin genom att ytterligare höja skatterna i anslutning till boendet. I flervåningshus är beskattningens andel av utgifterna för husbolagets skötsel redan nu uppe i 27 procent.

Boendekostnaderna fördelar sig fortfarande ojämnt i landet och dyrast är det inte oväntat i Helsingfors. Allra billigast är boendet i Björneborg och Kouvola.

Enligt statistiken för 2013 betalar till exempel en barnfamilj i Helsingfors upp till 2 100 euro i månaden för sitt skuldsatta ägarboende på 90 kvadratmeter, medan samma hushåll i Björneborg betalar nästan hälften mindre, 1 100 euro. I Esbo är summan cirka 1 750 medan Vasafamiljen betalar ungefär 1 200 och den i Borgå cirka 1 100 euro i månaden.

För en barnfamilj som bor i en hyreslägenhet på 90 kvadratmeter i Helsingfors är den månatliga kostnaden närmare 1 300 euro medan Björneborgsfamilj betalar cirka 850 euro för sitt boende. Boendet i en motsvarande hyresbostad i Esbo kostar kring 1 200 euro, i Vasa och Borgå snäppet över 900 euro.

– Även om ägarboende är ett sätt att spara är kassaflödet, det vill säga räntan för lånet, en belastning, säger vd:n för Fastighetsförbundet Harri Hiltunen.

Egnahemsförbundets verksamhetsledare Kaija Savolainen säger att tilltagande boendeutgifter resulterar i att de disponibla inkomsterna minskar och hushållen därmed konsumerar mindre. Följden är att man skär ner på investeringar i reparationer och energieffektivitet.