Tobaksindustrin ryter till om förbudsiver

Känner du dig som en andra klassens medborgare, är en av de frågor Philip Morris Finland ställer när man går till en unik motattack mot EU:s planerade tobaksdirektiv.

Inom de närmaste veckorna kommer rökare som inhandlar Philip Morris produkter i Finland att hitta lappar inuti cigarettpaketen där bolaget informerar om det tobaksdirektiv som är under arbete inom EU samt hur man kan protestera mot den förbudsanda direktivet innebär. Enligt bolagets vd Mikael von Rabenau handlar det om att gränsen för förbudsmentaliteten är nådd.

– EU har inte lyckats bevisa att de här godtyckliga förbuden minskar rökningen. Däremot visar våra utredningar att den illegala handeln av cigaretter ökar med förbud. Handeln med illegala cigaretter är redan ett stort problem.

Tobaksdirektivet har redan manglats igenom en rad EU-instanser och i det förslag som nu är på väg till EU-parlamentet finns bland annat ett totalförbud mot mentolcigaretter samt märkbart större varningstexter på paketen. Under processen försökte fyra länder i Öst- och Centraleuropa urvattna innehållet men det mest märkbara slutresultatet blev att övergångsperioden för mentolcigaretter blir tre år. Sedan är det slut.

Vid Philip Morris Finland har man ingen förståelse för att mentolcigaretter förbjuds i handeln utan konstaterar att det i praktiken betyder att en fjärdedel av de finländska rökarna blir av med sitt första cigarettalternativ.

– I Finland röks det relativt sett mest mentolcigaretter. Vi vill med den här kampanjen informera de vuxna rökarna om vad som är på gång i EU så de kan reagera innan direktivet är ett faktum.

I bolagets officiella policy ingår att stödja restriktioner som minskar de negativa effekterna av rökning men man vill att de baserar sig på hållbara bevis, inte på godtyckliga produktförbud vilket man anser att tobaksdirektivet gör. För kampanjen har Philip Morris Finland öppnat en tvåspråkig nätsida som presenterar bolagets syn på vad förbuden skulle leda till samt information om hur aktiva rökare kan skicka direktprotester till de finländska EU-parlamentarikerna.