– Jag vill bara se framåt och åstadkomma reformer som är bra för sysselsättningen, säger statsminister Jyrki Katainen. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Saml. vill tumma på anställningstryggheten

Regeringens dalande popularitet får Samlingspartiets folkvalda att ta till brösttoner om behovet av nationell enighet och mod att fatta beslut utan ideologisk barlast.

När Samlingspartiets riksdagsgrupp samlades för att ladda upp inför den politiska hösten inledde man med en charmoffensiv på torget.  

Där väntade nyfikna Villmanstrandbor och journalister som ansatte statsminister Jyrki Katainen med frågor om den krisande ekonomin och det dalande förtroendet för regeringen. Katainen hade stiftat bekantskap med en opiniosmätning i Ilta Sanomat som visar att under en tredjedel av väljarna har förtroende för hans regering och under hälften tror på att regeringen kommer att lyckas lotsa Finland ur det trängda ekonomiska läget. Han ville ändå inte analysera vad regeringen gjort som kunde orsaka misstroendet.

– Jag vill bara se framåt och åstadkomma reformer som är bra för sysselsättningen, men det är klart att attityderna påverkas när tiderna är svåra och de flesta känner någon som förlorat jobbet. 

Katainen vill nu att beslut ska göras utan ideologisk barlast och är hoppfull beträffande möjligheterna till en löneuppgörelse på central nivå.

– Jag tror det är möjligt att nå en uppgörelse. Båda parter är medvetna om situationens allvar och regeringen är för egen del färdig att hjälpa till.

En av de nyfikna som tagit sig till torget för att få chansen att växla några ord med partiets höjdare var Kirsti Pelttari. När Katainen fick syn på henne sken han upp.

– Min första lärarinna, konstaterade han glatt.

Och mycket riktigt var Pelttari lärarinna i Vuorela lågstadium i Siilinjärvi när lille Jyrki började skolan.

Pelttari intygade att Jyrki Katainen under de två åren hon undervisade honom var en väluppfostrad och samvetsgrann elev som inte drog på sig kvarsittningar.

– Han var en fantastisk elev!

Aningen överraskad var Pelttari ändå av att hennes fantastiska elev blivit statsminister.

När själva mötet inleddes riktade gruppordförande Petteri Orpo en bredsida mot tillämpningen av lagen om samarbetsförhandlingar i småföretag.

Orpo menar att det inte är rätt att "sätta upp konstgjorda hinder som bromsar tillväxten och sysselsättningen i många små och medelstora företag". Tillämpningen är inte lika strikt i småföretag med färre än tjugo anställda och Orpo vill därför att gränsen förskjuts till att gälla företag med mellan fyrtio och femtio anställda.

Orpo skickade också en hälsning till SDP då han uppmanade alla regeringspartier att se över sina vallöften, också dem som gäller arbetskarriärerna, eftersom de kärva ekonomiska tiderna kräver det.

– Vi får inte gräva ner oss i ideologiska skyttegravar. Vi borde för länge sedan ha tacklat orsakerna till problemen med konkurrenskraften, men det är inte ännu för sent  att fatta de nödvändiga besluten. Nu krävs mod, konstaterade Orpo.