Foto: Skärmdump från TV4.

Mannen utan minne letar efter sitt liv i Sverige

I februari vaknade amerikanen Michael Boatwright upp på ett sjukhus i Kalifornien. Minnet var raderat och han talade bara svenska. Nu är han i Sverige för att hitta sitt liv.

STOCKHOLM Michael Boatwrights historia är så osannolik att en del är övertygade om att allt är en bluff.

När 61-årige Boatwright vaknade upp efter att ha hittats medvetslös på ett motell i Palm Canyon Drive i vintras kände han inte igen sig själv.

– Jag tittade mig i spegeln och började gråta, Vem är det? Det är inte jag, säger Michael Boatwright i en intervju till TV4 Nyheterna.

Och ännu märkligare, han talade enbart svenska, trots att hans id-papper visade att han är amerikansk medborgare, född i Florida.

Själv sade Boatwright att han hette Johan Ek. Men inget gick att bevisa, annat än vad hans id-papper visade. Så de lokala myndigheterna satte i gång ett detektivarbete för att få reda på vem han var.

Och napp fick man. I Sverige trädde flera personer fram som kände igen honom. Det visade sig att Michael Boatwright hade bott i Sverige på 80- och 90-talen.

En som kände igen honom var hans ex-flickvän Ewa. Nu har hon har hjälpt till att få Michael Boatwright till Sverige och ska också hjälpa honom att hitta tillbaka till sitt liv. Boatwright kom till Sverige i tisdags och säger att han vill få minnet tillbaka, även dåliga minnen.

– Lite vet jag, men jag vill känna till hela jaget. Jag tror att jag kan få svaren här, det är meningen att jag ska få svaren här, säger han till TV4 Nyheterna.

Hjälp på vägen får han bland annat genom att titta på gamla bilder. Också hans engelska har blivit bättre de senaste månaderna.

– Jag gör övningar med engelska, den har börjat komma tillbaka, det känns mycket bättre på den fronten.
Varför Boatwright så totalt tappat minnet och varför han plötsligt bara talar svenska beror sannolikt på att han råkat ut för en traumatisk händelse, enligt Stefan Branth, överläkare i akutmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Branth säger till TV4 Nyheterna att Boatwright troligen drabbats av en så kallad dissociativ minnesförlust. Han säger att Boatwrights hjärna på det här sättet försvarar sig mot obehagliga minnen.

– Många av de här blir inte trodda, de blir ifrågasatta, det här är skumt, men det är ett tillstånd som finns. Det sker ändå väldigt sällan så här typiskt.

Branth menar också att det inte är ovanligt att de som drabbas tappar sitt språk.

Ex-flickvännen säger att psykologer förklarat språkbytet med att Boatwrights tid i Sverige var en positiv period i hans liv.

– Tiden i Sverige har varit en bra tid, en trygg tid för Michael, därför talar han svenska i stället för engelska.

Artikeln har uppdaterats 21.05.