Janne Wass: Korkade poliser

Inte bara var det för yttrandefriheten och rent juridiskt väldigt tvivelaktigt av de brittiska myndigheterna att tvinga The Guardian att förstöra sitt källmaterial. Det var också oerhört korkat.

Agerandet kan peka på den klantighet med vilken många myndigheter i dag försöker ta sig an digitala problem med arkaiska metoder. När man förr kunde beslagta ett fysiskt arkiv, är det i dag omöjligt att försöka radera information då den läckt ut på nätet.

Det finns alltid nån som har en kopia. Att tro att en tidning som The Guardian skulle förlita sig på att hålla Snowdenmaterialet på några hårddiskar endast på sin redaktion i London är befängt, vilket bevisas av att tidningen utan större åthävor verkligen gick med på att förstöra kopian i London.

Ett annat, och kanske troligare, alternativ är att gripandet av Miranda och tillslaget mot The Guardian är ett försök att skrämma och tysta ner medierna. Men också detta är dömt att misslyckas. Myndigheterna borde veta att det finns få saker som är mer obekväma än förorättade journalister.

Tricket kan fungera i länder där rättssystemet lämnar övrigt att önska, men i Storbritannien där mördade journalister inte hör till vardagen retar man bara upp getingarna om man börjar peta med pinnar i deras bon. Medierna kommer knappast att ha större överseende med den brittiska regeringen i fråga om Edward Snowden och Julian Assange framöver.