COLOURBOX

Änderna får akta sig för tysta jägare

Jaktsäsongen som kom i gång på tisdagen innebär numera mer än bara ett evinnerligt pangande. Björn får visserligen bara jagas med gevär, men till exempel änder och bävrar får akta sig för tystare jägare.

Pil och båge är det näst vanligaste jaktvapnet i Finland. Det finns minst 10 000 finländare som äger en båge som är godkänd för jakt.

Arto Sillanpää, ordförande för Finska bågjägarförundet, säger att början på jaktsäsongen inte ger anledning till någon rusning bland bågjägarna.

Det finns inga exakta siffror på hur många som jagar med pil och båge.

– Många är ute med såväl gevär, hagelgevär som pil och båge. Enligt uppgifter om redskapsförsäljningen från Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet kan det röra sig om cirka 10 000 personer.

Förbundet har knappt 600 medlemmar.

Med pil och båge får man jaga rådjur och normalt vilt som är mindre än så. Däremot får bågjägarna inte ge sig på lo, järv eller varg. Vanligast är tekniken i jakten på andfåglar och harar.

Sillanpää avvisar misstankarna om att det är värre för bytet att träffas av en pil än att bli skjutet.

Brotten begås med fällor

I Helsingfors har pil och båge använts i jakten på så kallade citykaniner. Staden har också goda erfarenheter av att använda tama illrar för att hålla kaninbeståndet i schack.

I Helsingfors och Kuopio har man också funderat på att använda jaktfalkar för att sjasa bort måsar. Djurskyddsbestämmelserna har dock satt stopp för sådana planer.

Merparten av de jaktbrott som begåtts utan skjutvapen har gällt användningen av fällor och saxar.
Kriminalkommissarie Vesa Teivaanmäki vid polisen i nordöstra Österbotten säger att det på senare år synts klara tecken på att det används burfällor.

– Vi känner till åtminstone några fall, men de har inte gått till domstol.

Det har också gjorts observationer som tyder på att lo och järv jagas med sax.

Fällor kan lagligt användas i jakten på mindre djur om fångstredskapen kontrolleras dagligen.

– Det går även rykten om att det används gifter, men vi har inga klara bevis för saken.
Inte heller Teivaanmäki känner till några brott som begåtts med pil och båge.