HBL

Ingen fusion – Novia söker eget tillstånd

Yrkeshögskolan Novia lämnade i går in en egen ansökan om utbildningstillstånd. Därmed är det definitivt helt slut på försöken att sammanföra Arcada och Novia.

I går stod det klart att yrkeshögskolan Novia lämnar in en egen ansökan om utbildningstillstånd.

Beslutet togs av styrelsen för Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, som äger Novia. Yrkeshögskolorna ska söka nya utbildningstillstånd i september.

Undervisningsministeriet har haft som mål att minska antalet yrkeshögskolor, så Novia och yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors förhandlade om en fusion i vintras och våras, men förhandlingarna ledde ingen vart.

I somras verkade det redan stå klart att fusionsdiskussionerna strandat och officiell punkt på försöken kom med gårdagens ansökan.

– Tillräcklig enighet har inte uppnåtts bland ägarna samtidigt som ministeriet enligt uppgift ändrat sin linje om att minska antalet yrkeshögskolor. Mot den här bakgrunden har vi konstaterat att det i dagsläget inte finns förutsättningar för en fus­ion. Vi är dock fortsättningsvis öppna för utvidgat samarbete och arbetsfördelning, skrev styrelseordförande Roger Broo i ett pressmeddelande. 

– Diskussionerna har varit utdragna och det har legat en hel del politik i dem. I somras backade Svenska folkpartiet i frågan och kom fram till att det inte, trots allt, är någon god idé att slå ihop de två yrkeshögskolorna, säger Broo.

Vid Arcada i Helsingfors har rektor Henrik Wolff i ett flertal sammanhang talat för fusionen och argumenterat för att det behövs en stark svensk yrkeshögskola som kan bidra till att stärka tvåspråkigheten i Finland.

Han står fast vid åsikten, trots att förhandlingarna slutade som de gjorde.

– Två små yrkeshögskolor i Svenskfinland är ingen hållbar struktur och det är problematiskt med den här typen av konkurrens. Vi har alldeles tillräckligt konkurrens av de finska skolorna, och svenska högskolorna och jag tror fortfarande på större helheter.

Motståndet var under diskussionernas gång särdeles starkt i Österbotten, där Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Söfuk, kraftigast tog ställning mot en fusion.

Den huvudsakliga orsaken var planen att den fusionerade yrkeshögskolan skulle placeras i Helsingfors.