EPA/AKHTAR SOOMRO

Muslimska kvinnor får stöd på Twitter

I fredags misshandlades en gravid kvinna som bar slöja i Farsta. I går uppmanades svenska kvinnor att bära slöja för att visa solidaritet med muslimska kvinnor som trakasseras.

STOCKHOLM Det var sent på fredagskvällen som den gravida kvinnan attackerades i Stockholmsförorten Farsta. Enligt hennes vittnesmål till polisen ska gärningsmannen ha dunkat hennes huvud mot en bil tills hon svimmade. Kvinnan kopplar överfallet till sin muslimska tro och till det faktum att hon bar slöja vid överfallet.

Enligt uppgifter i svenska medier ska mannen också ha sagt att "sådana som du ska inte vara här".

Kort efter att misshandeln blev känd startades ett upprop på Twitter under hashtaggarna "hijabupproret" och "hijabuppropet". I en debattartikel i Aftonbladet uppmanade de fem initiativtagarna till uppropet svenska kvinnor som normalt inte använder slöja att ta på sig en slöja i går.

– Vi hoppas på att ni tar debatten på jobbet, på bussen, på banken. Vi önskar att ni tar ställning för kvinnors rätt att få klä sig precis som man själv vill i det offentliga rummet utan att riskera påhopp, löd uppmaningen.

Feminister kritiserar

En som hakade på var tv-kändisen Gina Dirawi.Hon lade ut en bild av sig själv iklädd slöja på Twitter och fick sällskap av bland andra Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.

Initiativtagarna till kampanjen påpekar att den 20-åriga kvinna som misshandlades i Farsta inte är ett enskilt fall, utan att beslöjade muslimska kvinnor ofta trakasseras i Sverige. De vänder sig också till justitieminister Beatrice Ask och kräver att hon vidtar åtgärder mot hatbrott mot muslimer så att muslimska kvinnor slipper bli trakasserade. Ask har lovat att i dag träffa personerna bakom uppropet.

Men hijabuppropet får också mothugg. Nyhetsbyrån TT skriver till exempel att rasistiska organisationer menar att uppropet handlar om att "visa sitt stöd för kvinnoförtrycket inom islam".

Och Hanna Gadban, feministisk muslimsk debattör, säger till Aftonbladet att kampanjen är kontraproduktiv.

– Vi pratar naivt om mänskliga rättigheter. Ska vi ge männen makt och bekräftelse att de har rätt att tvinga sina kvinnor och barn att beslöja sig?

Gadnam frågar hur många kvinnor som själva väljer att bära slöja. Runt tio procent gör det utan påtryckningar, menar hon.

Hijab är en slöja som många muslimska kvinnor använder. Den täcker håret, men inte ansiktet.