Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

VF kräver mer stimulanspengar

Om Vänsterförbundet fick bestämma skulle regeringen inte snålas med att stimulera ekonomin. Finland bör ta ännu mera skuld för att sätta fart på sin egen ekonomi, säger Annika Lapintie.

BJÖRNEBORG  Regeringen måste skjuta till mer pengar för att få Finland på fötter. Så lyder Vänsterförbundets riksdagsgrupps hälsning till regeringens budgetförhandlingar nästa vecka.

– När staten kan låna pengar billigt är det motiverat att reparera vägar och järnvägar, och att uppmuntra till bostadsbyggen. Man kan säga att vi inte har råd att låta bli att stimulera vår ekonomi, sade gruppordförande Annika Lapintie när hon öppnade riksdagsgruppens sommarmöte i Björneborg på tisdagen.

Finland är skuldsatt upp över öronen men Lapintie påminner om att skuldsättning av stater inte ska jämföras med skuldsättning av hushåll.

– Allt fler kompetenta experter utanför Finansministeriet bedömer att Finlands offentliga ekonomi är mycket starkare än vad den ekonomiska undergångens augurer deklarerar som trivs i offentligheten.

Lapintie tillstår att Finland inte ensamt kan vända sin ekonomi. Hon uppmuntrar regeringen att jobba för att Europa på bred front och med Tyskland i spetsen ska gå in för en omfattande stimulanspolitik.

– Det skulle vi vinna på, det skulle Tysklands näringsliv vinna på och det skulle euroområdets sydliga krisländer vinna på, säger Lapintie med argumentet att en stigande arbetslöshet vore betydligt allvarligare än ökad skuldsättning.

Inför budgetförhandlingarna har även Socialdemokraterna talat varmt för stimulansåtgärder medan Samlingspartiet har påmint om vikten av att inte låta skuldsättningen skena i väg.

"Stimulera, Europa!"

Annika Lapintie understöder varmt EU-kommissionens förslag att öppna europeiska fonder för att motarbeta ungdomsarbetslösheten.

– Genom solidaritet avvärjer man också uppviglingen till rasism och de nynazistiska partier som börjat dyka upp.

Enligt Lapintie kan regeringen inte göra mer än finjusteringar i budgeten eftersom man kom överens om ramen redan i våras. Hon säger explicit att det inte finns någon orsak att riva upp beslutet att satsa på studiestödet för att hjälpa ungdomar att utexamineras snabbare.

Hon säger också att VF ser stora brister i social- och hälsovårdsreformen och i kommunreformen, men framhåller att partiet ställer sig bakom dem trots det.

Lapintie vill satsa mer på att motarbeta den grå ekonomin, och hon skulle vilja beteckna regeringens insatser som en strukturförändring "eftersom de genererar staten pengar och stävjar orättvis konkurrens mellan företagen". 

– Mycket har gjorts men lagen om beställaransvar tycks inte gå framåt. Vi förstår att en del regeringspartier vill undvika att lägga ytterligare förpliktelser på företagen, men vi anser att det inte handlar om onödig byråkrati utan om en betydande reform.