Foto: Lehtikuva / Benjamin Suomela

Stöd för 130 kilometer på motorvägen

Det finns ett brett stöd för högre hastigheter på större vägar, visar Yles enkät bland medlemmarna i riksdagens trafikutskott.

Tio av utskottets medlemmar stöder förslaget i Yles enkät om att finländarna i framtiden skulle få öka farten på landets motorvägar: sommartid från 120 till 130 kilometer i timmen, vintertid från 100 till 110 kilometer. Likaså stöder de tanken om 90 kilometer i timmen på sådana landsvägar som inte är livligt trafikerade.

Tre medlemmar – samtliga kvinnor – motsätter sig höjda gränser, fyra svarade inte.

Det är övervägande män som passionerat tar ställning för hårdare farter. Bland dem finns Reijo Tossavainen (Sannf) som anser att tiden för bättre anpassade hastigheter nu är mogen.

– Jag har talat för detta och väntat på en lämplig tidpunkt. Nu verkar det som om tiden är mogen, säger han till Yle.

En annan som uppger sig vara trött på att sitta och trycka med marschhastigheter på motorvägen mellan Tammerfors och Helsingfors är Centerns Mikko Alatalo.

– Om man kör med en trygg bil så är hastighetsgränserna överdrivet låga på en del ställen, skriver han i enkäten.

De som motsätter sig att gränserna justeras anför bland annat ekonomiska motiv.

– Anslagen räcker inte ens till att skapa en smidigare trafik som det nu är, exempelvis att bygga ut och förbättra rondeller, säger Merja Kuusisto (SDP) till Yle.

En annan som motsätter sig är Mirja Vehkaperä (C) som menar att den körkultur Finland har inte gör det möjligt att tillåta folk att köra fortare än man gör i dag.

I anslutning till enkäten får också Trafikskyddet uttala sig och, överraskande eller inte, motsätter sig inte verksamhetschefen Anna-Liisa Tarvainen idén.

– I gynnsamma väderleksförhållanden ser jag inte att det skulle vara ett trafiksäkerhetsproblem om man fick köra 130 kilometer på motorvägarna.

I de övriga nordiska länderna gäller 110 eller 120 på motorvägarna i Sverige, 130 i Danmark och 100 i Norge.

Riksdagen inleder nästa månad arbetet med att genomföra en massiv omläggning av vägtrafiklagen.