De tvingades avbryta sin semester

Sju finländare landade i förmiddags i Helsingfors efter att ha tvingats avbryta semestern i oroliga Egypten.

Marko Kuoppa och Mira Ahonen hör till de drygt 100 finländare som tvingas avbryta sin semester i Hurghada på grund av oroligheterna i Egypten.

– Inte för att vi märkte någonting av kravaller eller kände den minsta otrygghet i Hurghada. På semesterorten var allt lugnt. Men vi följde med läget på CNN och andra tv-kanaler och visst kändes det smått absurt att fira semester i ett land där det pågår våldsamheter, säger Marko Kuoppa. Han tillägger att Finnmatkats guider skötte sig exemplariskt och informerade i den mån de hade tillgång till nyheter. 

Mira Ahonen berättar att de finländska turisterna uppmanades att inte röra sig utomhus på kvällen och att alla utflykter till platser som Luxor och Alexandria inhiberades.

– Mest synd är det att återvända hem från 40 graders värme och stekande solsken till regn och rusk. Vi skulle ha haft en vecka till i Hurghada, säger paret som är bosatt i Helsingfors. 

Frågan om ersättning har paret ännu inte dryftat med arrangören Finnmatkat men räknar med att få kompensation. 

De fem övriga som anlände i förmiddags är en ukrainsk barnfamilj som är bosatt i Finland och som också skulle vistas två veckor i Hurghada.

Över 100 finländare som semestrat med Finnmatkat och Tjäreborg återvänder senare i eftermiddag med direktflyg från Egypten.

Utrikesministeriet har rekommenderat finländare att inte resa till landet.