Tandläkare Marja Lehmus möter allt fler fall av tanderosion i sitt jobb. HBL/CATA PORTIN

Unga smuttar bort sina tänder

Tunn emalj och kantstötta tänder, så kan tanderosion se ut. En boom av sura drycker med lågt pH-värde ligger bakom tandproblemet som ökat kraftigt under de senaste tio åren.

– Lightdrycker marknadsförs som hälsodrycker men i reklamen sägs inget om skadorna de orsakar, säger Marja Lehmus, som är tandläkare på City-tandläkarna.

Under de senaste tio åren har hon märkt en rejäl ökning av tand- erosion hos 15–30-åringar. Tanderosionen beror på att tänderna utsätts för syra i högre grad än de tål.

Saliven neutraliserar pH-värdet i munnen efter att tänderna utsatts för syra via mat eller dryck. Tack vare saliven klarar tänderna av upp till sju syraattacker per dag. Problemet är att vi ofta smuttar på sura drycker under en längre tid och då utsätts tänderna för syra om och om igen vilket gör att tändernas emalj nöts bort, den eroderar.

– Många har bytt ut läskedrycker mot lightdrycker för att få i sig färre kalorier. Men de här dryckerna har ofta ett så lågt pH-värde att de orsakar erosion på tänderna, säger Lehmus.

Tänderna klarar av ett pH-värde på 5,5 men allt som har ett lägre värde sliter på emaljen. Rent vatten har pH 7 medan sockrade coladrycker har 2,5. pH-värdet hos lightdrycker ligger mellan 3 och 4 och har därmed samma frätande nivå som saft, fruktjuice, energidrycker och cider.

Tänderna fräts bort

Det kan vara svårt till en början att märka av tanderosionen.

– De första tecknen är att tändernas emalj blir mattare och de naturliga fårorna på tänderna försvinner, säger tandläkare Marja Lehmus.

Andra symtom är att tänderna ilar mer när emaljen blir tunnare och att tänderna blir gulare när tandbenet börjar synas genom emaljen. Erosionen gör att tänderna slits och blir kortare och speciellt framtänderna blir kantstötta.

– Och det vidriga är att tandvävnaden inte växer tillbaka, den är förlorad för alltid, säger Lehmus.

Att tänderna blir kortare kan ändra på bettet, och då kan man få problem med käklederna.

– Erosionen kan leda till att man måste laga tänderna grundligt. Ilningarna kan vara så besvärliga att man behöver lägga in lappningar och kronor.

Att vårda skadorna efter en långt framskriden tanderosion är komplicerat och dyrt. Därför är förebyggande åtgärder att rekommendera: att uppmärksamma begynnande erosion, leta reda på orsaken och sedan eliminera den.

Ständiga saftburkar

Tanderosion kan bero på inre och yttre faktorer. Inre faktorer kan vara sura uppstötningar eller kräkningar, medan de yttre faktorerna främst handlar om sur kost, men även ibland om sur luft i vissa arbetsmiljöer.

Specialisttandläkare Hannu Hausen på Finlands tandläkarförbund säger att det inte finns någon exakt statistik över just tanderosion. Det finns överlag väldigt lite statistik över ungas tandhälsa.

– Men de flesta tandläkarna i Finland har märkt en tydlig ökning under de senaste tio åren, säger Hausen.

– Det råder ingen tvekan om att tanderosionen har ökat.

I likhet med Lehmus säger Hausen att den största orsaken till ökningen är att det blivit vanligare bland unga att dricka sura saftprodukter. Han nämner ungdomar som ständigt bär runt på en liters saftkartonger.

– För några år sedan sköt läskedryckskonsumtionen i höjden, och det var då erosionen började öka. Nu har konsumtionen av läsk mattats av lite, men ersatts av saftkulturen.

Trots att tanderosionen är stor också bland vegetarianer vill Hausen inte rekommendera folk att äta mindre grönsaker.

– Den skadan är mycket liten jämfört med boomen av sura drycker.

Tanderosion hos vegetarianer beror inte heller på grönsakerna i sig, utan på sura salladsdressingar, ättiksinlagda grönsaker och stor konsumtion av citrusfrukter. Dessutom kräver vegetarisk mat ofta mycket tuggande som sliter på tänderna.

Livsstilsändring

Om tanderosionen beror på yttre faktorer kan den behandlas med fluor, men det viktigaste är att ändra på kosten och undvika allt surt: citrusfrukter, juicer, ättika. Och förstås att slopa lightdryckerna.

– Släck inte törsten med annat än vanligt vatten, säger Marja Lehmus.

Tvärtemot vad man kunde tro är det inte kolsyran i dryckerna som är farlig.

– Nej det går bra att dricka till exempel kolsyrat vatten. Det är inte kolsyran som är skadlig utan syran, säger Lehmus.

Apoteken marknadsför nu ett munsköljmedel mot tanderosion. Enligt Lehmus kan sköljmedlet användas för att behandla diagnostiserad tanderosion, men det hjälper inte om man fortsätter inta sur kost. Medlet tar inte bort själva problemet.

Förutom sur kost kan tand- erosion också bero på ätstörningar, graviditet, alkoholism, celiaki eller matsmältningsproblem.

Det växande problemet syns också i andelen internationella vetenskapliga publikationer: på 1970-talet publicerades fem artiklar om tanderosion medan det på 2000- talet publi­cerats nästan hundra artiklar om året.