Barnsoldater som jobbar för Mai-Mai-gerillan nära Goma i östra Kongo-Kinshasa. EPA/NICOLAS POSTAL

Barn befriade i Kongo-Kinshasa

Över 80 barn har befriats från en av de många milisgrupper som strider i de östra delarna av Kongo-Kinshasa, rapporterar FN. Oron i området fortsätter att skörda offer.

Vissa av de befriade barnsoldaterna var så unga som åtta år, rapporterade FN:s mission i Kongo-Kinshasa, Monusco. De 82 barnen hade tvångsrekryterats av milisen Mai Mai Bakata Katanga under det senaste halvåret. Tretton av dem är flickor.

Enligt Monusco har fyrtio av barnen kunnat återförenas med sina familjer och de andra får nödvändig vård.

Monusco sade i ett pressmeddelande att man lyckats identifiera och befria barnen genom att olika hjälporgan hade samarbetat.

– Vi är väldigt oroade över de fortsatta rapporterna om att väpnade grupper i östra Kongo fortsätter att aktivt rekrytera barn, sade Monuscos chef Martin Kobler till brittiska rundradiobolaget BBC.

– Att rekrytera barn, speciellt de som är under 15 år gamla, kan anses vara ett krigsbrott och de ansvariga måste ställas till svars.

Sedan början av året har 163 barn befriats från milisen.

Långvariga strider

Katanga-området i östra Ko­ngo är oroligt med flera olika gerillagrupper som strider. Mai Mai Bakata Katanga kräver att inkomsterna från gruvorna i de södra delarna av provinsen ska delas jämnare så att också de fattigare norra delarna drar nytta av dem.

Men oroligheterna i Kongo fortsätter också på andra områden. Speciellt i provinsen norra Kivu har strider mellan armén och gerillagruppen M23 tvingat tiotusentals människor på flykt. I slutet av juli uppskattades cirka 70 000 människor vara på flykt undan striderna.

FN:s barnfond Unicef sade i juli att cirka 2 000 barn deltar i strider i landet.

Striderna i Kongo har pågått i över 15 år, sedan diktatorn Mobutu Sese Seko fälldes från makten. Officiellt slöts ett fredavtal 2003 i det som kallas Afrikas världskrig efter att de flesta staterna i centrala Afrika, officiellt eller inofficiellt, deltagit i striderna. Men i de mineralrika östra delarna har striderna aldrig upphört.

FN:s fredsbevarare har fått ett nytt starkare mandat och hoppas kunna sätta punkt för stridigheterna speciellt kring den strategiskt viktiga staden Goma. Samtidigt pågår förhandlingar för att lugna läget, men de har inte framskridit.

I spåren av striderna finns det uppskattningsvis en halv miljon flyktingar i länderna runt Kongo och 2,6 miljoner innanför gränserna. I juli beviljade Finlands utrikesministerium 70 000 euro till kongo­lesiska flyktingar i Uganda.

Källor: BBC, AP, TT, FNB, Utrikesministeriet, The New York Times