Brända bilar i Stockholm den 23 maj. EPA/FREDRIK SANDBERG

Polis bloggar om dödsskjutningen i Husby

En polis som var med när en annan polis i maj sköt ihjäl en 69-årig man i Husby i Stockholm, berättar nu själv om ingripandet.

Han anser att händelsen "vänder upp- och ned på allt som polisen står för".

– Polisen skall skydda, hjälpa och ställa till rätta. I det här fallet blev det tvärtom", skriver polisen på sin blogg.

Mannen betonar att han inte vill skuldbelägga någon person, varken i piketgruppen eller insatsledningen.

– Det har skett en internutredning som har kommit fram till att det dödande skottet sköts i nödvärn, och ingen enskild polisman är längre misstänkt för något brott, skriver han.

Polismannen konstaterar att den 69-årige mannen var beväpnad med en stor kniv. Samtidigt anser han att "polisen hade full kontroll över hur vi valde att gå in i situationen, med vilken taktik, vilka medel och vilka verktyg".

– Då får inte resultatet bli så katastrofalt, skriver polismannen.

Dödsskjutningen den 13 maj i år har pekats ut som den tändande gnistan för de upplopp som bröt ut i Husby några dagar senare. Oroligheterna spred sig senare till andra orter i Stockholmsområdet. 

Här kan du läsa polisbloggen.

Vad hände i Husby?

• En 69-årig man sköts ihjäl i samband med ett polisingripande i Husby i Stockholm den 13 maj. Han sköts till döds av en polis med ett skott mot huvudet.

• 69-åringen hade anmälts för att hotat en person med kniv. När poliser kom till lägenheten hade man uppfattat det som att mannens hustru var i fara.

• I början av augusti friades polisen som avlossade det dödade skottet. Åklagaren som utredde händelsen ansåg att skottet avlossats i nödvärn.

• Andra har varit kritiska mot polisens agerande. Dit hör bland andra organisationen Megafonen och hustrun som till tidningen Mitt i sagt att hon inte kände sig hotad av mannen, som hon varit gift med i över 30 år.