EPA/MOSTAFA DARWISH

Mursis anhängare släpades ut från moské i Kairo

Skottlossning och kaotiska scener utspelade sig vid al-Fatah-moskén i Kairo i går. Säkerhetsstyrkorna tömde moskén som var fylld av Mursianhängare.

Anhängare till den störtade presidenten Muhammad Mursi leddes eller släpades ut ur moskén av polisen. Polisen var sedan tvungen att försvara dem från en arg mobb som försökte attackera islamisterna med tillhyggen.

Moskén på Ramsestorget hade varit omringad av säkerhetsstyrkor sedan fredagskvällen. Många av demonstranterna greps av polisen.

Läget vid moskén var kaotiskt före det med rapporter om skottlossning från olika håll. Det var både polis och demonstranter som sköt - ibland visste ingen varifrån skotten kom och mot vem de riktades.

Men också de som inte deltar i protesterna drabbas. En av dem är Muhammad Abd el-Haqim. När elden på Ramsestorget slukade hans lilla butiksstånd var det inte bara takduken och varorna därinne som reducerades till aska.

Elden, som utbröt mitt under konfrontationen mellan demonstranter och polis, utplånade även det enda levebröd som han och hans son hade. Nu står de och deras familjer utfattiga med skulder upp till öronen.

– Min son har tre söner hemma i Aswan där vi kommer ifrån. Det var hans enda sätt att försörja dem, säger han med en suck och tecknar med en hand mot de förkolnade resterna som, utöver en sotig metallställning, är allt som är kvar.

Alla drabbas
Muhammad säger att han egentligen inte hade något emot Muslimska brödraskapet, som Mursi tillhör. Men nu är han arg, och han frågar sig hur brödraskapet tjänar på att vända ännu fler egyptier mot dem.

– Min son betalar för varorna efter att han sålt dem och nu har de brunnit upp. Vi krävs på pengar ändå, men vi vet inte vad vi ska göra, säger han.

Muhammad var en av de egyptier som av ett eller annat skäl inte valt sida i den polariserade konflikten mellan Mursis anhängare och hans motståndare. Trots detta kommer de i kläm när oroligheterna drabbar både säkerhet och ekonomi.

Blodig fredag
Bakom Muhammad står en mindre folkmassa kring moskén, som i fredags förvandlades till fältsjukhus för demonstranter. De ropar slagord till stöd för armén.

De flesta bor i området och stödet till arméns ingripande, även om det var hårdhänt, är starkt. Muslimska brödraskapet är desto mer impopulära.

– Om det inte var för armén tror jag att folk här hade dödat dem allihop, säger Walid Ahmed, en av deltagarna.

Totalt dödades i fredags 173 personer i Egypten, varav 95 i centrala Kairo, enligt officiella uppgifter till Reuters.

Premiärminister Hazem el-Beblawi föreslog under dagen att Muslimska brödraskapet ska upplösas juridiskt, vilket nu utreds. Senare under dagen meddelade myndigheterna att de medlemmar av Muslimska brödraskapet som inte deltar i våldsamheter är välkomna att delta i politiken.

Mursis läger anklagar armén för att ha genomfört en militärkupp, och för att ha med stort övervåld ha slagit ned protester. Regeringen framhåller att dess agerande varit nödvändigt och på en presskonferens i det tjusiga presidentpalatset i Heliopolis sade interimspresidentens rådgivare Mostafa Hegazy att "extremistiska krafter" har förklarat krig mot Egypten.

Det ska bemötas med "säkerhetsåtgärder inom lagens ramar", tillade han.
Amnesty kräver att säkerhetsstyrkornas agerande utreds och säger att våldet varit överdimensionerat.