Slutspel. Agnieszka Janus-Hiekkaranta och Lauri Hiekkaranta hade fullt program hela lördagen, men hann spela lite bordsfotboll i skydd under regntaket. Foto: Benjamin Suomela

Parkeringsplatser utan bilar

Föreningen Yhteismaa har tagit den internationella parkeringsdagen till Finland. Man ockuperar parkeringsrutor för en dag och fyller dem med sociala aktiviteter. I går stod det lite färre bilar längs Norra Esplanaden.

Jaakko Blomberg hör till arrangörerna, och han säger att det inte var speciellt komplicerat att få tillstånd att använda parkeringsrutorna för alternativa aktiviteter.

– Byggnadskontoret hade en positiv inställning, och förutom vädret är det inget som hotar temadagen, säger han. När evenemanget drog i gång på eftermiddagen gjorde regnet både aktivister och publik lite tröga i starten.

Agnieszka Janus-Hiekkaranta och Lauri Hiekkaranta kom rakt från skördefesten i Kottby för att delta, och fastnade vid tältet med bordsfotboll. Agnieszkas målvakt verkade enligt Lauri köpt av motståndarlaget, så matchen blev kort.

– Vi brukar kolla vad som händer i staden och plocka de bästa bitarna. Härnäst ska vi titta på Helsinki City Marathon, säger Lauri Hiekkaranta.

– I fjol arrangerade vi den första parkeringsdagen på det internationella datumet 21.9, men idén kommer från San Francisco där september inte är lika grå och kall som i Finland. I år tänkte vi gå ut i god tid, säger Jaakko Blomberg.

Under eftermiddagen och kvällen fylldes parkeringsrutorna av musik, dans och poesi, dj-musik, cirkuskons­ter, konstverkstäder och mycket annat som ryms i regntäta partytält.