I USA har antalet zombielopp fördubblats på ett år. Foto: Jari Mutta

Levande döda får fart på soffpotatisar

För lat för att ta dig ut i motionsspåret? Med en flock blodtörstiga zombier i hasorna blir det fart på vilken slöfock som helst. I kväll sprang man undan i Åbo.

Förställ dig ett lopp med hinderbana, labyrinter och leriga diken, där du plötsligt överraskas av en flock hungriga zombier. Adrenalinet får motionären att spurta som aldrig förr och det har fått trenden zombie run att fullständigt explodera i USA.

I fjol deltog 100 000 personer i zombieloppen i 12 olika amerikanska städer och i år har zombieloppens antal nästan fördubblats och ordnas nu på 20 orter i USA.

Grundtanken är enkel. En del av deltagarna sminkas om till slibbiga levande döda och gömmer sig i diken och lergropar längs en hinderbana. Där är deras uppgift att skrämma vettet ur löparna och börja jaga dem.

Vid starten får varje deltagare tre röda band att fästa vid midjan och om zombierna far i väg med ett band har man förlorat ett "liv". Den som har förlorat alla liv blir "infekterad av zombieviruset" och måste avbryta loppet.

Nu har trenden spridit sig till Norden och i dag ordnas Sveriges första zombielopp Spring för livet i Sävar. Evenemanget är slutsålt.

Zombier på hemmaplan

Samtidigt ordnas även Åbos första zombie walk eller zombieparad. Den som råkar befinna sig vid Åbo domkyrka i kväll klockan 18 får se en stor flock levande döda som släpat sig upp ur Aura å och börjar hasa sig genom staden. De här zombierna lovar dock att inte jaga någon, utan håller sig till sin sedvanliga släpiga gång. Exakt hur många deltagarna blir är ännu oklart.

– Eftersom vi inte tar någon avgift vet vi inte det exakta deltagarantalet förrän på platsen. På Facebook har 300 anmält att de kommer och 450 att de kanske kommer, säger en av arrangörerna, Mira Suovanen.

Suovanen själv går i första ledet. Hon blev inspirerad att ordna en zombie walk i Åbo efter att själv ha deltagit i Tavastehus första zombie walk i juni.

– Jag gillar allt som sätter lite sprätt på den grå vardagen, speciellt när man får klä ut sig. Det roliga med zombie walks är att de inte bara är underhållande för dem som deltar utan också för publiken. Särskilt kul är det för förbipasserande som blir överraskade.

Mira Suovanen poängterar att zombierna inte har något särskilt budskap eller protesterar mot något. De vill bara ha roligt, klä ut sig och skrämmas lite. Men just det kan ställa till med problem i myndighetskontakten.

– Myndigheterna brukar rubricera en zombie walk som öppen folksamling. Så gick det också här – först. Men sedan tyckte Åbomyndigheterna plötsligt att vi måste ha ett budskap bakom samlingen, som vid en demonstration. Annars rubriceras samlingen som publikevenemang och då blir tillstånden krångligare och dessutom måste man betala en avgift, säger Suovanen.

Men Suovanen gav svar på tal. Hon mejlade in gruppens officiella budskap till polisen: alla zombier i paraden stöder organdonation, och önskar att deras kvarlevor ska frysas in och sparas tills den stora zombieapokalypsen lamslår samhället och det behövs ett stort matförråd, ungefär.

– Gissa om de skrattade? Nu har vi i alla fall fått vårt tillstånd, och vi har till och med fått lov att spärra av några bilvägar så att zombierna kan inta Åbo på riktigt, säger Suovanen och skrattar.

Vad tycker du om idén med zombielopp och springande zombier?

– Jag har aldrig tidigare hört om det men det låter fantastiskt roligt! Det är säkert bara en tidsfråga tills Finland har sitt eget zombielopp.

Zombie walks har ordnats i Helsingfors sedan 2006. Också i Uleåborg, Tammerfors och Tavastehus har de levande döda börjat promenera på stadens gator.

Läs mer om zombieloppen på runforyourlives.com och facebook.com/zombiewalkturku. Det finns också en zombierun-app som Annika Madejska har testat på bloggen Formstarkt på Hbl.fi.