Mässlingen tillbaka

I våras började mässlingen sprida sig. Varje vecka nya fall. Tio, tjugo, trettio, fyrtio – till slut sextio fall på en vecka, bara i München.

Över 1 000 personer har fått mässlingen i Tyskland i år, varav 300 i München och 400 i Berlin. Många av de insjuknade är unga vuxna som inte blivit vaccinerade som barn. Omkring 92 procent av tyskarna vaccineras nu två gånger, men för att förhindra epidemier borde siffran vara 95 procent. Dessutom vaccineras många barn för sent.

I juli presenterades en ny vaccinationsatlas med information om barn födda 2008. Det visade sig att bara 86 procent hade vaccinerats en gång mot mässling före två års ålder. De regionala skillnaderna var stora. I den bayerska kretsen Rosenheim var bara 61 procent vaccinerade. Låga siffror jämfört med Finland, där omkring 97 procent av småbarnen får den första vaccinationen mot mässling.

I Tyskland rekommenderas också den andra vaccinationen före två års ålder, men den hade bara 37 procent av barnen fått.

Många har inga ideologiska orsaker, men i en enkätundersökning från 2011 var en tredjedel av föräldrarna kritiska mot vaccinering. Forskarna bakom vaccinationsatlasen tror det har att göra med vaccinationskritiska läkare, homeopater och naturläkare.

Alternativmedicin finns överallt i Tyskland.

Burkar med små, vita korn – homeopatiska globuli – står på rad i apotekshyllorna, och rekommenderas ofta på fullt allvar av personalen trots att de inte har någon bevisad effekt. Själv har jag blivit erbjuden homeopatiska preparat mot både barnets snuva och tandsprickning.

Växtbaserade mediciner, som faktiskt kan hjälpa, har också högre status än i Finland. Jag har ordinerats slemlösande örtpreparat mot hosta av en läkare, och rådgivningsbarnmorskan ville bota babyns magknip med en oljemassage av fänkål och kummin utan att berätta att det fanns droppar på apoteket som löste problemet med en gång.

Att alternativen till skolmedicinen är så utbredda kan vara en faktor bakom vaccinmotståndet.

Den senaste mässlingsepidemin har fått Tysklands politiker att fundera på vaccinationsplikt för att utrota mässlingen före 2015, vilket är Världshälsoorganisationens mål.

Eftersom en plikt sannolikt skulle stöta på hårt motstånd diskuteras också andra möjligheter, till exempel att barn måste vara vaccinerade för att få gå i dagis eller i skolan – i praktiken ett tvång.

Men de flesta inser också att det är upplysning som behövs. På biografer i Bayern visas en reklamsnutt riktad till vuxna med uppmaningen "Låt dig vaccineras". Kanske det hjälper.

Skribenten är journalist i München.