LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TED ALJIBE

Färjeolycka kan ha krävt 200 liv

Hoppet om att hitta överlevande minskar efter en kollision mellan två fartyg utanför Filippinernas kust på fredagskvällen.

Det stormiga vädret tvingade på lördagen räddningsmanskapet att avbryta letandet efter överlevande i färjeolyckan utanför hamnen i Cebu på Filippinerna.

– Det regnade häftigt med hård vind och hög sjö, sade flottans talesman Gregory Fabic till AFP.

Den kraftiga strömmen hade hindrat dykare att genomleta hela färjan. Det är möjligt att personer fortfarande är fångna inne i farkosten. 

Över 171 personer saknades och befarades ha omkommit, medan ett 30-tal personer hade hittats döda.

Kustbevakningen och militärfordon arbetade hela natten tillsammans med lokala fiskare för att rädda över 620 personer ur vattnet.

Sjönk snabbt
Över 800 personer befann sig på passagerarfärjan när den kolliderade med ett lastfartyg utanför staden Cebu i Filippinerna. Den skadade färjan gick till botten mindre än tio minuter efter kollisionen sent på fredagskvällen.

– Kaptenen hann ge order om att lämna fartyget och dela ut flytvästar, men eftersom fartyget sjönk så snabbt är det mycket sannolikt att folk blev fast inne i båten, säger kustbevakningens representant Luis Tuason.

Överlevande vittnar om skräck och död. Lolita Gonzaga skadade ryggraden i kollisionen, innan hon kunde rädda sig i en gummijolle.

– Vi flyttades till skeppet som körde på oss, men jag kunde inte gå upp för trappan för den var full av döda människor, sade hon.

Olycksorsaken utreds som bäst. Myndigheter misstänker att något av fartygen hade fel kurs. Olyckan skedde i ett sund där det skett flera mindre olyckor tidigare.