LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY

Stora förseningar på Arlanda

De tekniska problemen på Arlanda som stoppade alla starter och landningar åtgärdades under eftermiddagen i går.

Det var ett tekniskt haveri i flygledartornet som orsakade totalstopp i trafiken på Arlanda flygplats på lördagsförmiddagen. Ett fel i ett kretskort slog ut både det ordinarie systemet och reservsystemen i flygledartornet. Först efter flera timmar var felet åtgärdat.
Vid 15-tiden finsk tid var felet åtgärdat, och därefter kunde trafiken återupptas igen. Vissa eftersläpande förseningar blev det ännu under kvällen.

Det tekniska felet gjorde att flygledartornet och planen inte kunde kommunicera med varandra. Felet upptäcktes vid tiotiden finsk tid på lördagen och ledde till att alla flyg ställdes in.

Enligt Swedavia kunde uppemot 30 000 resenärer drabbas av förseningar i upp till en timma under lördagen.
På Finnavias kommunikationsavdelning säger Sami Savela att förseningarna i flygtrafiken mellan Helsingfors och Arlanda varit måttliga.
– Finnairs plan som skulle lyfta 16.15 startade 20 minuter försenat. Här i Helsingfors blev Norwegians plan nästan två timmar försenat och lyfte 12.10 i stället för 10.25.
Det är osannolikt att det tekniska problemet skulle ha så långa efterspel att det påverkar söndagens flygtrafik till och från Arlanda, säger Savela.
– Men det är fortfarande klokt att kontakta det flygbolag man ska flyga med om man vill ha mera exakta uppgifter, säger han. 

 

Följ med de avgående flygen från Helsingfors via Finavias hemsida