Det är ett samhällsekonomiskt vansinne att sparka över 55-åringar, anser Akavas representant. Foto: Lehtikuva

”Företag som sparkar äldre har attitydproblem”

Arbetsminister Lauri Ihalainen kräver bättre uppsägningsskydd för äldre arbetstagare, och får medhåll av fackcentralerna.

Uppsägningsordningen måste regleras strängare i kollektivavtalet, eller rentav i lagen, säger arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) till veckotidningen 3T. Ihalainen är trött på att vinstbringande företag ofta väljer att först att säga upp sina äldre anställda om personalstyrkan ska reduceras.

– Det har funnits ett attitydproblem bland företagen. Strategin kan inte längre gå ut på att man bara sparkar ut den erfarna personalen och tar in ny. Personalpolitiken ska inte grunda sig på kvartalsekonomi, säger Ihalainen till tidningen.

Akava, centralorganisationen för högutbildade, är på samma linje. Men medan ministern lutar åt en avtalslösning skulle Akava föredra tydligare lagparagrafer om uppsägningsskyddet. I nuläget är uppsägningsordningen rätt löst utstakad i kollektivavtalet. Arbets- och näringsministeriet utreder saken för tillfället.

– Särskilt med tanke på de fall där bolagen visar upp vinst, men ändå säger upp folk, borde stramare paragrafer införas i samarbets- och arbetsavtalslagen, säger Mats Nyman som är chef för samhällsfrågor vid Akava.

Mer fortbildning behövs
Enligt Nyman är det uppenbart att arbetstagare över 55 år systematiskt diskrimineras på arbetsmarknaden.

– Det är samhällsekonomiskt vansinne: om du som 55-åring mister ditt jobb är det svårt att hitta ett nytt, och staten förlorar inte bara 10 år av skatteintäkter, utan också 10 år av pensionsavgifter.

Orsaken till att äldre anställda sparkas är enligt Nyman ofta att de inte anses hänga med i den tekniska utvecklingen. Men då borde företagen själva ta ansvar för deras fortbildning, säger han.

– Det måste bli dyrare för företagen att sparka äldre personal. Det är orättvist att skattebetalarna ska betala kostnaderna för den här diskrimineringen.

Nikolas Elomaa, intressebevakningsdirektör vid fackcentralen FFC, håller med Ihalainen om att det finns ett attitydproblem.

– Tyvärr faller fortbildningen ofta i glömska. Anställningsskyddet för de äldre borde utvecklas, men ogärna på de ungas bekostnad, säger Elomaa.

Svenskt system undersöks
I Sverige används en uppsägningsordning där de som börjat jobba senast sägs upp före dem som arbetat en längre tid. Ministeriet undersöker också den här modellens för- och nackdelar inför höstens arbetsmarknadsförhandlingar.

Markus Äimälä, juridisk chef på arbetsgivarcentralen EK, anser att en lagändring i den här riktningen skulle vara en usel lösning.

– Det är problematiskt att lagstifta om specialskydd för en viss åldersgrupp. För det första är det åldersdiskriminering om äldre arbetstagare särbehandlas. För det andra är ungdomsarbetslösheten ett av de största problemen i Finland. Ändringar av den här typen skulle försämra de yngres möjligheter ytterligare, säger Äimälä.

Äimälä förnekar att inställningen till äldre arbetstagare skulle vara diskriminerande.

– Om arbetsgivare ställs inför situationer där personalen måste minskas är det av största vikt att de kan behålla sina bästa anställda, oberoende av deras ålder.

EK vill inte heller veta av några bindande avtal om arbetsgivarnas fortbildningsskyldighet.

– Systemet skulle bli för stelt, säger Äimälä.