Säkerhetsstyrkorna tömde under dagen både moskén och minareten. Inga omkomna eller skadade har rapporterats. EPA/AHMED ASSADI

Säkerhetsstyrkor tömde moské i Kairo

Mursi-anhängarna i Al-Fatahmoskén har tvingats ut av säkerhetsstyrkor.

Enligt BBC har flera av dem fängslats. Tidigare meddelade den egyptiska tv-kanalen CBC rapporterar att polis och demonstranter beskjuter varandra vid al-Fatahmoskén i Kairo, skriver Reuters.

Polis släpade ut islamister från moskén i Kairo, rapporterade AFP. Mediebolaget CNN citerade säkerhetsstyrkor som säger att de besvarat eldgivning från en minaret.

En del av demonstranterna har kommit åt att lämna Al-Fatah-moskén som säkerhetsstyrkorna omringat. 

Det var sent i går kväll som al-Fatah-moskén i Kairo omringades av regeringens säkerhetsstyrkor och skottlossning utbröt.

Säkerhetsstyrkorna gick in i moskén på förmiddagen. Hundratals människor hade tillbringat natten där.

Säkerhetsstyrkor utanför moské
Live-sändningar på den privata egyptiska tv-kanalen ONTV visade bilder på hur soldaterna till synes försöker förhandla med demonstranterna och övertala dem om att lämna moskén.

Nyhetsbyrån TT meddelar att en folkmassa har samlats vid de stängda grindarna utanför moskén. Flera stora fordon från säkerhetsstyrkorna står utanför, och medlemmar av de svartklädda säkerhetsstyrkorna syns innanför stängslet.

Nästan inga personer släpps in eller ut. Däremot passerar medlemmar av säkerhetsstyrkorna och vissa fall andra personer, entrén till moskén.

Flera av de som samlats utanför uttrycker ilska riktad mot Muslimska brödraskapet, efter gårdagens våldsamheter.

– Muslimska brödraskapet kan dra åt helvete, säger en ung man till TT:s utsände.

Ett vittne som talat med tv-bolaget al-Jazira på telefon från moskén säger att de instängda är rädda för att lämna byggnaden. Hon säger att säkerhetsstyrkorna samarbetar med beväpnade "gangsters".

– Vi vet att de inte kommer att låta oss vara kvar i moskén hur länge som helst. De kommer antingen att bryta sig in och skjuta oss eller gripa allihopa.

Moskén användes under gårdagen som fältsjukhus och bårhus av den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare.

Båda sidor uppger att motståndaren öppnat eld.

Enligt Mursis parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP) var flera tusen människor fångna i moskén som besköts i flera timmar av regeringsstyrkorna.

Partiet uppmanade "alla att göra allt för att få säkerhetsstyrkorna att dra sig tillbaka."

"Det är uppenbart att avsikten är att upprepa Rabaa-massakern", skrev partiet i ett uttalande och syftade på Mursianhängarnas största protestläger, Rabaa al-Adawiya-moskén, där mer än 200 människor dödades i onsdags.

Säkerhetsstyrkornas talesman sade enligt den statliga nyhetsbyrån Mena att "beväpnade element skjuter på säkerhetsstyrkor och poliser inifrån moskén".

Kräver utredning
Säkerhetsstyrkorna i Egypten har använt "oförsvarligt dödligt våld", anser Amnesty. Människorättsorganisationen Amnesty kräver en fullständig och opartisk utredning av blodutgjutelsen i Egypten och anser att myndigheternas svar på protesterna har varit "grovt oproportionerliga".

Organisationen kräver också att FN:s experter ska få tillåtelse att undersöka tillslagen mot demonstranterna.

– Grundat på de första vittnesmålen och andra bevis som vi samlat ihop, tycks det finnas mycket lite tvivel om att säkerhetsstyrkorna har agerat med flagrant likgiltighet för människoliv, säger Amnestys Philip Luther.