Brända bilar i Kairo. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Khaled Desouki

Finländare i Kairo: Ilskan kan riktas mot oss

Finländska Sylvia Akar i Kairo är rädd att ilskan går ut över utlänningar i staden.

Läget är spänt i Kairo. Säkerhetsstyrkor har spärrat av Tahrir-torget och trupper har sänts ut för att vakta "viktiga anläggningar" inför de väntade protesterna i dag i Egypten. 

Finländaren Sylvia Akar bor i staden. Enligt henne är det inte farligt att vistas där, men hon håller sig på avstånd från demonstrationerna eftersom hon är rädd att ilskan kan gå ut över utlänningar.

Hon är egyptolog och bor i Egypten över sommaren. Hon menar att en rädsla om vad framtiden bär med sig hänger i luften.

Egyptierna har ändå enligt henne förmåga att möta den svåra situationen med humor.

– Egyptierna är ett bra folk, de har mycket humor och de visar inte rädsla, men det märks att de är oroliga, säger Akar.

Enligt Akar märks oroligheterna framför allt på vägspärrar och utegångsförbud. I Egypten gör hettan under dagen att mycket aktivitet sker först då solen gått ner, så utegångsförbudet under kvällen och natten har tvingat många egyptier att ställa om sin vardag.

– Situationen verkar alltid vara betydligt farligare i medier än den är på riktigt. Det är inte farligt att vara i Kairo, bara man undviker vissa områden.

Akar berättar att hon inte sett några våldsamheter och att hon håller sig på säkert avstånd från demonstrationerna.

– Flera kyrkor har bränts ner och det finns en stor bitterhet riktad mot USA, så jag är rädd att ilskan kan riktas mot oss som ser utländska ut.