JO granskar pass i kioskerna

I några månader har R-kiosker lämnar ut passet, i stället för polisen. Nu vill JO ha en utredning av problem som har förekommit.

I en artikel i juli skrev Hbl om att R-kioskerna har tagit över passutdelningen. I början av augusti skrev Helsingin Sanomat att en R-kiosk hade gett passet åt fel person.

Nu vill riksdagens biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja att Polisstyrelsen kommer med en utredning om de problem som har förekommit.

Justitieombudsmannen vill också ha en utredning om de långa väntetiderna till polisens tillståndsservice. Väntetiderna för passansökningar kan variera mellan några dagar till flera veckor beroende på polisstation.

Justitieombudsmannen påminner också om att det måste vara möjligt att uträtta ärenden hos polisens tillståndsservice utan att behöva beställa tid i förväg. Han konstaterar att det har visat sig att det på vissa polisstationer är omöjligt att lämna in en passansökan eller andra ansökningar utan att boka tid på elektronisk väg.

– Tidsbeställning via webben gör det bekvämare att få ärendena skötta, men det är långt ifrån alla som förmår eller vill ordna beställningen via nätet, anser Pajuoja.