FOTO: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vikings resultat vände lite uppåt tack vare Grace

Tack vare Grace ökade Viking Lines omsättning med nästan 10 procent under årets första sex månader. Men rörelseresultatet som helhet är inget att yvas över.

Styrelsen skriver i delårsrapporten att marknadstillväxten är mycket låg och att förväntningarna på Grace är fortsatt stora.

Styrelsens bedömning är att rörelseresultatet därför kommer att vara bättre för hela 2013 än för 2012 och att resultatet före skatt väntas hamna på samma nivå som 2012, exklusive vinsten från försäljningen av Isabella. När realisationsvinsten räknas in förbättras resultatet för 2013 med nästan 23 miljoner euro.

Viking Lines marknadsandel ökade totalt sett till 34,4 procent jämfört med 33,8 procent under motsvarande period i fjol. På Graces rutt Åbo–Åland–Stockholm ökade marknadsandelen med nästan 9 procent till knappt 59 procent men på alla övriga rutter minskade marknadsandelen.

Under årets andra kvartal mattades omsättningsökningen något jämfört med första kvartalet.

Ny ekonomidirektör

Antalet anställda i land minskade under årets första sex månader med femton personer medan de sjöanställdas antal ökade med 118 personer. Från och med augusti är juris kandidat Andreas Remmer anställd som direktör för ekonomi, finansiering och it. Han efterträder vice vd Kent Nyström som går i pension 31 januari 2014.