Festivalfixare. Grundarna Anna Tengström-Gustafson, Paola Dadda och Anton Frankenhaeuser tillsammans med Zum Beispiels Georg Simojoki. Foto: Amanda Englund

"Vi har Borgås mysigaste festival"

För tredje året i rad ordnas kortfilmsfestivalen Movies by the River i centrum av Gamla stan i Borgå. Anton Frankenhaeuser är en av grundarna.

Har festivalen förändrats under sina tre år?

Festivalen har definitivt vuxit under åren men konceptet är detsamma. Vi har tre element: kortfilm, mat och musik. Både fredag och lördag är det kvällsprogram för vuxna medan barnen kan se filmer gratis under dagen på lördag. Vi har bland annat haft ett samarbete med Borgå konstskola där det ordnats en kurs i kortfilmer, och de tre filmerna kommer att visas. Buu-klubben är också med och förhoppningsvis även Pikku Kakkonen. Det är en festival för alla åldrar. Förra året hade vi ungefär 1 000 besökare. I år förväntar vi oss ännu fler.

Vad kan du säga om programmet i år?

Vi har skön och mjuk musik. Bandet Morango kommer att spela. Vi har också god italiensk mat i form av restaurangen Zum Beispiel som kommer hit med ett kök. Vi kommer att visa dokumentärer, animerat och fiktionsfilmer. Temat för filmerna är "feelgood" så de är inte alltför tunga. Vi vill att man ska kunna umgås samtidigt.

Hur går det till när filmerna väljs?

I år har vi själva besökt en del filmfestivaler och sett filmer som vi har tagit med oss hit. Vi har också en öppen ansökning där vi riktar oss främst till småproducenter. Det är mycket skandinaviskt men också franskt och brittiskt.

Kortfilmfestivalen Movies By the River 16–17.8
Dragonregementet på Ågatan i Borgå
Kvällsprogrammet kostar 10 euro, medan dagsprogrammet för barn på lördag är gratis. Öppnar i dag klockan 18, filmerna börjar visas klockan 22.  I morgon öppnar festivalen klockan 10. moviesbytheriver.wordpress.com