Ny film ska ge rätt bild av armén

Lagom till höstens uppbåd publicerar Försvarsmakten en ny presentationsvideo av de olika vapenslagen. Ett av målen är att skingra rädslorna hos dem som rycker in.

Musiken är dramatisk, berättarrösten likaså. De svenskspråkiga får visserligen nöja sig med en textning men under filmen Beväringens speltid på dryga sjutton minuter får tittaren en mastig informationsdos om Försvarsmaktens uppgift, de olika vapenslagen, livet i armén och om vad beväringen kan vänta sig av de första timmarna och dygnen på kasernen. Premiären var i dag då höstens uppbåd körde i gång.

Bakom filmen står regissör Irma Nyfors på Försvarshögskolans Fortbildnings- och utvecklingscentrum. Hon säger att de som deltar i uppbåden hittills fått sig till dels en film från slutet av 1990-talet och att det nu var tid att göra en ny version. Främst ska filmen visas under uppbåden men hon hoppas att de värnpliktiga ska bekanta sig med den redan på förhand, gärna tillsammans med familjen.

– Vårt mål var att berätta så mycket som möjligt så sant som möjligt om vad tjänstgöringen går ut på.  På det sättet kan vi skingra onödiga rädslor hos dem som rycker in. Bäst förberedd är man om man sett filmen då man kommer till uppbådet, säger Nyfors.

Fortbildnings- och utvecklingscentret som producerar utbildningsmaterial för militärutbildningen har lyckats hävda sig även ute i världen. Nyfors säger att man under 2000-talet bland annat tagit hem fyra världsmästerskap under den internationella militärfilmsfestivalen i Italien.

Nyfors sticker inte under stol med att målet med filmen Beväring är att skapa positiva associationer till armén hos de värnpliktiga.

– Vi vill uppmuntra dem som deltar i uppbåden att berätta om sina specialintressen och kunskaper de kan ha nytta av under tjänstgöringen. Statistiken visar att de flesta efteråt är nöjda med sin tid i armén. Det gäller ju inte alla men vi vill visa att många är det.

I filmen talas det en hel del om vilken nytta den värnpliktiga kan ha av armén. Är det så man måste marknadsföra militärtjänstgöringen till de unga?

– Saken är ju den att vi har en värnpliktslag i Finland och att Försvarsmaktens behov går först. Men i filmen ville vi visa att även den värnpliktiga kan ha nytta av tjänstgöringstiden.

Men några skrikande underofficerare eller andra överordnade syns inte till. Var blev de?

– I filmen är alla situationer autentiska. Ledarutbildningen har utvecklats, bra ledare behöver inte ta till skrikande i onödan. Säkert förekommer det också skrikande men det råkade inte komma med i det här materialet.